Haluatko laihtua terveellisesti, hyvää ruokaa syöden – kärsimättä nälästä, makeanhimosta, päänsärystä, heikotuksesta tai muista vastaavista jotka liitämme yleisesti laihdutuksen varjopuoliin?

Haluatko saada lisää energiaa, päästä eroon iltapäivän väsymyksestä, karkoittaa jatkuvan turvotuksen tai saada viimeinkin rauhallisen vatsan ilman närästystä, ilmavaivoja, ummetusta tai ripulia?

Jos vastasit myöntävästi, olet tullut oikeaan paikkaan.

Tämä sivusto on tarkoitettu erityisesti ylipainon kanssa kamppaileville henkilöille, mutta myös muille omasta terveydestään, hyvinvoinnistaan ja ravinnostaan kiinnostuneille. Kirjoitan juttuja siitä miten ravinto vaikuttaa terveyteemme, mitä kehossamme tapahtuu kun syömme tietynlaista ruokaa ja miten useat tavallisina pitämämme sairaudet ovat seurausta siitä miten syömme. Toisinaan kirjoitan myös ihan omasta tavallisesta elämästäni ja itseäni kiinnostavista asioista jotka eivät välttämättä liity ruokaan niin suoranaisesti. Kannatan luomu- ja lähiruokaa, ja välttelen gluteenipitoisia viljoja, käsiteltyjä maitotuotteita, sokeria, tärkkelystä ja lisäaineita.

En ole koulutukseltani lääkäri tai ravitsemusterapeutti. Tällä ihmiskokeella altistan ainoastaan itseni uuden ruokavalion vaikutuksille, ja kirjoitan siitä kuinka itse koen ruokavalion vaikuttaneen omaan hyvinvointiini. Hyvin usein jutuissani on kuitenkin linkit lääketieteellisiin tutkimuksiin tai artikkeleihin joissa on päädytty samankaltaisiin havaintoihin mitä itse olen huomannut. Uskon itse paleoruokavalion olevan ratkaisu ylipainon, diabeteksen, maksan rasvoittumisen ja korkean verenpaineen hoitoon, ja siksi kannustankin näistä kärsiviä ajattelemaan ennakkoluulottomasti sekä kokeilemaan uutta tapaa syödä ja elää, vaikka (vähähiilihydraattinen) paleoruokavalio poikkeaakin siitä mitä meille on ravitsemussuositusten puolesta neuvottu ”terveelliseksi” ruuaksi. Entä jos tuo ”terveellinen” ruoka viljoineen ja rasvattomine kevyttuotteineen onkin nimenomaan se, joka on tehnyt sinut sairaaksi alunperinkin?

Aloitin tämän blogin kirjoittamisen huhtikuussa 2012 saatuani verikokeiden tulokset käsiini joissa maksa-arvoni (S-ALAT) oli koholla – lukema oli 100, kun vastaavasti viitearvo ikäiselläni naisella pitäisi olla 45 tai alle. Muutama vuosi aiemmin olin käynyt ylävatsan ultraäänikokeessa sappivaivojen selvittämiseksi, jonka yhteydessä oli todettu rasvoittunut maksa. Kohonnut maksa-arvo oli yhteydessä maksan rasvoittumiseen, ja sain ohjeeksi laihduttaa, mutta en minkäänlaisia ruokavalio-ohjeita. Etsin tietoa asiasta, törmäsin vähähiilihydraattiseen ruokavalioon (“karppaukseen”) rasvamaksan hoitokeinona ja päätin kokeilla toimiiko se minulla. Olen siis julkinen ihmiskoe testattaessa mikäli vähähiilihydraattisella ruokavaliolla voidaan hoitaa useampiakin ravintoperäisiä sairauksia.

En ole aina ollut lihava. Teini-ikäisenä olin pyöreä, mutta 74-kiloisena en varsinaisesti lihava – painoindeksini oli tuolloin 26.2, eli muutaman kilon normaalipainon yläpuolella. Muutettuani yksin asumaan 18-vuotiaana sairastuin masennukseen, ja siihen määrätyksen lääkityksen (Remeron eli mirtatsapiini) vuoksi makeanhimoni kasvoi järkyttäviin mittoihin – söin litrakaupalla jäätelöä päivässä, pahimpina päivinä jopa 12 litraa (enkä mitään muuta). Painoni nousi 35 kiloa kevään 2002 aikana, ja vaaka pysähtyi lukemaan 107 kg. Tuossa painossa (plus miinus 3kg) olin seuraavat seitsemän vuotta, kunnes sydänsurujen jälkeen painoni lähti uudelleen nousuun. Painavimmillani olen painanut 122 kiloa kesällä 2011 – tätä blogia aloittaessani painoni oli 117,5 kg.

Tavoitteenani on ensisijaisesti normalisoida maksa-arvoni syömällä oikein , ja vasta toissijaisesti laihtua, vaikka laihtumista tapahtuukin sivutuotteena. Tästä blogista et siis löydä vaakahysteriaa, itseinhoa ja läskiavautumisia.

EDIT: Kesäkuussa 2013 todettu maksa-arvojen normalisoituminen ja maksan rasvoittumisen vähentyminen ultraäänitutkimuksella. Elämänmuutokseni siis toimii!

Yhteyttä saa ja kannattaakin ottaa, jos jokin askarruttaa mieltä. Kirjoitan lyhyitä päivityksiä elämästäni myös Twitterissä sekä Facebook-sivullani. Seuraamalla näitä tiedät missä mennään – voit myös tilata blogini RSS-feedin tästä. Alla yhteystietoni vielä tiivistetysti.

Sähköposti: rasvamaksan.blogi(at)gmail.com

Twitter: http://www.twitter.com/rasvamaksa

Facebook: http://www.facebook.com/rasvamaksa

Kiitos vierailustasi – jätäthän kommentin postauksiin! Tervetuloa terveellisen elämän pariin!

Twitter