Halusin koota tähän postaukseen muutamia myyttejä karppauksesta joita iltapäivälehdet ja virallisterveellistä ruokavaliota puolustavat ravitsemustieteilijät (siis nämä jotka suosittelevat vähärasvaista ja runsaskuituista ruokavaliota) hokevat. Toivottavasti tämä kirjoitus antaa ajattelemisen aihetta.

1. Karppausta on vaikea noudattaa

Usein on esitetty väite että tiettyjen ruokaryhmien rajoittaminen pois päivittäisestä ruokavaliosta johtaa siihen että uutta ruokavaliota on pidemmän päälle vaikea noudattaa, koska muutos on niin raju. Tämä on tietyllä tapaa totta, sillä tiettyjen ruokien kieltäminen itseltään saattaa johtaa turhautumiseen.

Totuus kuitenkin on että kaikki laihtumiseen tähtäävät ruokavaliomuutokset rajoittavat jotain – joko ruokaryhmiä tai kaloreita. Joillekin ihmisille kalorien rajoittaminen saattaa tuntua luonnolliselta, mutta se ei ole ainoa tapa laihtua. Monet eivät tunnu ymmärtävän miten karppaus toimii ja mikä sen suurin etu on laihduttaessa.

Oikeaoppisessa karppauksessa ruokahalu vähenee, joka automaattisesti johtaa myös syödyn kalorimäärän pienenemiseen. Verrataanpa tätä vähärasvaiseen, “tasapainoiseen” dieettiin – joka vaatii jatkuvaa kalorienlaskentaa ja näläntunteen sietämistä!

Alla oleva kuvaaja vertailee keskenään vähärasvaisen ja karppauksen eroja. Karppaajat saivat syödä kunnes tunsivat itsensä kylläisiksi, kun taas vähärasvaisesti syövät söivät tietyn kalorimäärän mukaan.

En tiedä teistä, mutta itse en kestäisi jatkuvaa näläntunnetta. Jos tulee nälkä, niin syön. Jos kerran on olemassa tapa laihtua joka antaa minun syödä itseni kylläiseksi ja mahdollista laihtumisen, totta helvetissä valitsen sen. Useimmissa tutkimuksissa joissa on vertailtu vähärasvaisesti ja vähähiilihydraattisesti syöviä laihduttajia, enemmistö karppausryhmästä pääsee lopulta painotavoitteeseensa. Tämän luulisi olevan jo merkki siitä että karppausta on pidemmän päälle helpompi noudattaa.

Yhteenveto: Karppausta ei ole vaikeampi noudattaa. Karppaus vähentää luonnollisesti ruokahalua ja mahdollistaa painotavoitteen saavuttamisen laihduttaessa.

2. Karppaus rajoittaa välttämättömien ruoka-aineiden saantia

On totta että saadaksesi täyden hyödyn karppauksesta, sinun täytyy luopua tietyistä ruuista ruokavaliossasi. Nämä ruuat ovat ensisijaisesti sokeria ja tärkkelystä sisältäviä, ja niihin kuuluvat viljat, palkokasvit, makeiset, sokeroidut juomat ja muut runsashiilihydraattiset ruuat. Jos haluat syödä erittäin vähähiilihydraattisesti ja päästä ketoosiin, sinun pitää rajoittaa myös hedelmien saantia. Toisin kuin annetaan uskoa, mikään näistä ruokaryhmistä ei ole välttämätön hyvinvoinnillesi.

Läpi ihmiskunnan historian meillä ei ole ollut pääsyä tämäntyyppisten ruokien pariin kuin vasta hiljattain. Viljatuotteet ilmestyivät ihmisen ruokavalioon noin 10 000 vuotta sitten, ja prosessoidut tuotteet vasta hyvin hiljattain. Sokeria tai tärkkelystä sisältävissä ruuissa ei ole YHTÄÄN ravintoainetta, vitamiinia tai mineraalia jota emme voisi saada suuremmissa määrin eläinravinnosta tai vihanneksista.

Tässä kohdin on hyvä muistaa että karppaus EI TARKOITA täysin hiilihydraatitonta ruokavaliota. Karppauksen alle mahtuu paljonkin vihanneksia, paljon enemmän mitä oikeasti tarvitset saadaksesi päivittäiset suositukset täyteen.

Yhteenveto: Viljojen sisällyttämiselle ruokavalioon ei ole mitään tarvetta, vaan kaikki tarvittavat ravintoaineet ovat saatavissa muista ruoka-aineista suuremmissa määrin.

3. Karppaus johtaa ketoosiin, joka on haitallinen tila

Ravitsemustieteilijät usein pelottelevat että karppaus aiheuttaa ketoasidoosia, joka on hengenvaarallinen ja potentiaalisesti tappava tila. Jokainen, joka tuntee edes biokemian perusteet, tietää kuitenkin että tämä on täyttä pötypuhetta. Ravitsemustieteilijät sekoittavat keskenään “ketoosin” ja “ketoasidoosin” jotka ovat keskenään kaksi aivan eri asiaa.

Ketoosi kuuluu osana karppaukseen, etenkin kun hiilihydraatteja rajoitetaan alle 50 gramman per päivä. Kun keho ei saa tarpeeksi hiilihydraatteja ravinnosta, se vapauttaa rasvaa rasvasoluista ja kuljettaa ne maksaan, jossa ne muuttuvat glukoneogeneesin avulla ketoneiksi. Ketonit ovat molekyylejä jotka läpäisevät aivoveriesteen ja toimivat ravintona aivoille kun ravinnosta ei saada riittävästi glukoosia. Tämä on kehon luonnollinen reaktio hiilihydraatteja rajoitettaessa ja sitä tapahtuu myös nälkiintymisen aikana.

Ketoosia ei pidä sekoittaa ketoasidoosiin, joka on tila joka kuuluu hoitamattomaan I-tyypin diabetekseen, ja mikä tarkoittaa runsasta glukoosin ja ketonien määrää veressä. Ketoasidoosi on vaarallinen, totta, mutta se ei millään tapaa liity karppaukseen. Ketoosilla sen sijaan on havaittu monia terveysvaikutteita, ja sitä on käytetty muun muuassa epilepsian, aivosyövän ja II-tyypin diabeteksen hoidossa. Ketoosi on hyvä asia, eikä sitä tarvitse pelätä!

Yhteenveto: Ketoosi on kehon luonnollinen reaktio hiilihydraatteja rajoitettaessa ja sillä on posiitivinen vaikutus hyvinvointiin. Ketoosia EI PIDÄ sekoittaa ketoasidoosiin joka liittyy hoitamattomaan diabetekseen.

4. Karppauksessa syödään paljon tyydyttynyttä rasvaa joka on vaarallista

Karppauksessa kehoitetaan syömään ruokia kuten lihaa ja munia, joissa on runsaasti tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia. Tämä on väitetty aiheuttavan kaikenlaisia ongelmia, nostamaan “huonoa” (LDL) kolesterolia, sydäntautien riskiä ja mitä vielä. Homman nimi on kuitenkin se että tyydyttynyt rasva ja kolesterolia eivät ole haitaksi sinulle. Tämä on myytti jota ei ole koskaan todistettu.

Massiivinen, vuonna 2010 julkaistu tutkimus koosti yhteen 21 muuta tutkimusta joissa tutkittiin yhteensä 347 747 koehenkilöä. Lopputulos? Tyydyttyneen rasvan ja sydäntautien väliltä ei löydytty yhdistävää tekijää. Huolimatta siitä että karppaus sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa, se johtaa veriarvojen paranemiseen, koska rasvaa käytetään kehon pääasiallisena energianlähteenä.

Tyydyttynyt rasva ruokavaliossa nostaa “hyvää” (HDL) kolesterolia ja muuttaa LDL-partikkelien kokoa pienistä (pieni = paha) partikkeleista suuremmiksi – jotka ovat vaarattomia. Samaa voidaan sanoa ruuista jotka sisältävät paljon kolesterolia – esimerkiksi kananmunat on leimattu julkisuudessa vaarallisiksi niiden sisältämän kolesterolin vuoksi. Pelonlietsonnasta huolimatta kananmunien syönti EI nosta LDL-kolesterolin tasoa tai lisää sydäntauteihin sairastumista. Päinvastoin, kananmunat ovat yksi terveellisimmistä ruuista tällä planeetalla ja niiden syöminen tuo mukanaan lukuisia terveyshyötyjä.

Yhteenveto: Tyydyttyneen rasvan tai kolesterolin syöminen ei ole vaarallista millään tavoin. Vaarallisuus on myytti joka on todistettu vääräksi.

5. Pitkäaikainen karppaus ei ole turvallista

Usein kuulee väitteitä että karppauksen ei ole todistettu olevan turvallista mikäli sitä jatketaan pitkään. Tämä ei ole kuitenkaan totta. On olemassa tutkimuksia joissa on karpattu jopa kaksi vuotta, ilman haitallisia seurauksia – päinvastoin, terveyshyödyt ovat olleet kiistattomat. Ei ole mitään syytä luulla että karppaus muuttuisi yhtäkkiä vaaralliseksi sen kahden vuoden jälkeenkään.

Maailmassa on useita kansoja joiden pääasiallisena ravintona on ollut lähes hiilihydraatiton ruoka – näihin lukeutuvat esimerkiksi eskimot, jotka elävät pääasiallisesti kalalla, riistalla, hylkeen- ja valaanlihalla, ja afrikkalainen paimentolaiskansa masait joiden perinteinen ruokavalio koostuu lihasta, verestä ja maidosta. Molemmat kansat syövät runsaasti lihaa ja rasvaa, mutta siitä huolimatta heidän on todettu olevan erinomaisessa kunnossa eikä kärsivän niistä elintasosairauksista jotka vaivaavat läntistä maailmaa. Tosin heti kun eskimot ja masait ovat siirtyneet käyttämään länsimaiseen tapaan sokeria ja viljoja, myös sairauksia on alkanut esiintyä.

Vähärasvaisista dieeteistä on useita, pitkiä tutkimuksia. Women’s Health Initiative on näistä yksi tunnetuimmista, ja yksi sen lopputuloksista oli että vähärasvaiset dieetit osoittautuvat täysin tehottomiksi. 7,5 vuoden seurannan jälkeen vähärasvaisella dieetillä olleen naiset painoivat keskimäärin vain 0.4 kg vähemmän kuin naiset jotka olivat jatkaneet tavallisella länsimaisella roskaruokavaliolla. Myöskään sydäntautien esiintyvyydessä vähärasvaisen ja normaalin ruokavalion välillä ei löydetty eroja.

Yhteenveto: Tutkimuksia karppauksen terveyshyödyistä on myös pidemmältä ajalta. Kansat jotka ovat perinteisesti syöneet vähähiilihydraattisesti ja runsasrasvaisesti pitkiä aikoja kerrallaan on todettu terveydeltään erinomaisiksi.

Tämä postaus on jaettu kahtia sen pituuden vuoksi. Osa 2 löytyy täältä.

Lisää luettavaa:


3 Responses to Karppaus ja 10 myyttiä joita ravitsemustieteilijät esittävät totuutena – osa 1

 • Siiri says:

  Hyviä selvennyksiä! :) Niin monilla on vääriä käsityksiä…

 • Sanna says:

  Tahot jotka sanovat karppauksen olevan vaarallista/ihmisen tarvitsevan ehdottomasti viljoja tai sokereita ruokavalioonsa/vähärasvaisen ruokavalion olevan ainoa oikea tapa laihduttaa ovat itse suoraan tai välillisesti riippuvaisia esim. viljateollisuudesta tai vähärasvaisia tuotteita markkinoivista tahoista. Eivät he tule myöntämään että ovat väitteineen väärässä, koska tällöin he romuttaisivat oman toimeentulonsa. Lisäksi suomalaiset ovat niin Eviranpelossa eläviä lampaita, että kun iso E sanoo viljan olevan pakollista ravintoa ja ellet syö päivässä puolikasta limppua tai kiloa perunoita niin kuolo korjaa, niin suomalainenhan uskoo. Hyvänä esimerkkinä liki 70-vuotias tätini, joka lähes jumalan totuutena julistaa “peruna on parasta perusruokaa ja siitä saa vitamiineja joita ei saa muualta”. Kysyin tädiltä kerran, voisiko hän antaa esimerkkejä noista “pelkästään perunasta löytyvistä vitamiineista” , ja hän meni täysin mykäksi. Eli paljon löytyy edelleen porukkaa jotka onnessaan nojaavat sota-aikana tehtyihin tutkimuksiin, joilla nykytieten valossa ei välttämättä ole enää minkäänlaista totuuspohjaa.

  • Rasvamaksa says:

   Juu, näinhän se on. Nyt on tosin Jenkeissäkin viimein havahduttu siihen että 40 vuotta sitten annetut ravintosuositukset rasvojen vaarallisuudesta olivat vääriä, ja todellinen syypää onkin sokeri. Sääli vaan että ajantasainen tutkimustieto tulee Suomeen noin 5-10 vuotta myöhässä, joten viljapropagandaa saadaan täälläkin kuunnella vielä pitkään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter