Tämä kirjan arvostelun bongasin jossain toisessa blogissa, joten hankin sen myös itselleni luettavaksi. Vaikka kovin paksu opus ei olekaan kyseessä, tiukkaa asiaa se on kylläkin kannesta kanteen.

Kirjan kirjoittaja Ann Fernholm on ruotsalainen tiedetoimittaja, ja kirjoittajan tausta näkyy kirjoitustyylissä – taustat on pengottu läpikotaisin, pelkästään lähteitä eri tieteellisiin artikkeleihin ja tutkimuksiin on kirjan lopussa kymmenisen sivua. Mikäli olet aikaisemmin lukenut esimerkiksi ruotsalaisen lääkärin Andreas Eenfeldtin kirjoittaman mainion Ruokavallankumous -kirjan, Fernholmin kirjoitustyyli on varsin samanlainen Eenfeldtiin verrattuna. Ruotsissa VHH (LCHF) -ruokavalio ja siihen liittyvä kulttuuri on muutenkin paljon pidemmällä kuin täällä Suomessa jossa THL ja elintarviketeollisuus pitävät vielä tiukasti kuria – syö ruisleipää, saat kuitua! (ei muuten kannata).

Kirja ei kerro kuin ehkä lyhyinä pätkinä siitä mitä aloittelevan karppaajan tulisi syödä, joten sellaisenaan se ei sovellut varsinaiseksi karppausoppaaksi elämäntapamuutokseen. Sen sijaan mikäli lukijaa kiinnostaa mitä kehossa todella tapahtuu esimerkiksi kun syödään runsaasti hiilihydraatteja, miten insuliini käyttäytyy ja miten kakkostyypin diabetes syntyy, kirja tarjoaa näihin selvät lääketieteelliset selitykset. Myös kolesteroli ja vähärasvaisten ruokavalioiden ruotiminen ovat saaneet kirjassa tilaa. Laihtumisen sijaan kirjan pääpaino on nimenomaan sen tosiasian selvittelyssä, että miksi diabetes, ylipaino ja muut elintasosairaudet ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti 1970-luvulta lähtien jolloin rasvan käyttöä vähennettiin mutta hiilihydraattien osuutta lisättiin, ja miksi 2000-luvulla syntyneet lapset tulevat eliniänodotteesta huolimatta todellisuudessa kuolemaan nuorempina kuin edeltävät sukupolvet mikäli ravitsemustottumuksia ei saada muuttumaan.  Lyhyesti sanottuna, kirjaa lainatakseni – “olemme sokeroimassa itsemme kuoliaiksi”.

Ymmärrän että monelle aloittelevalle karppaajalle kiinnostavinta olisivat selkeät ohjeet että mitä saa syödä, paljonko ja milloin, eikä tällaista henkilöä kiinnosta mitä kehossa tapahtuu niin kauan kunhan paino tippuu. Olen itse oman karppauskokemukseni aikana saanut karvaasti (painon singotessa suuntaan ja toiseen) oppia että jos et tiedä miten kehosi käyttäytyy, et voi todella tehokkaasti laihtua. Itselläni tällainen huomio oli että liian alhaisilla hiilarimäärillä (alle 30 gr) kärsin päänsäryistä ja olen muutenkin huonovointinen, siinä missä 50-80 gr hiilihydraattia mahdollistaa itselläni vaivattoman painonpudotuksen (2013 painomerkinnät löytyvät täältä). Jollain toisella 50-80 gr hiilihydraatteja päivässä taas saattaisi vain entisestään lietsoa makeanhimoja, joten omat rajat löytyvät kokeilemalla ja kuullostelemalla miten oma keho käyttäytyy.

Mikäli sinua kiinnostaa tietää miksi ja miten karppaus toimii ja auttaa sinua laihtumaan sekä tulemaan terveemmäksi, tämä on hyvä kirja luettavaksi. Ruokavalio-ohjeet sinun täytyy valitettavasti löytää muualta – tähän auttaa esimerkiksi Karppaus.infon mainio ateriamatriisi.

Kirjan voi tilata itselleen Booky.fi:stä hintaan 21.50 EUR.

 

Lisää luettavaa:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter