Vaikka painoni on seilannut edestakaisin syksyn ja talven aikana, olen ollut muilta osin varsin paleomielinen vaikka ruokavalioni ei olekaan sitä tänä aikana täysin kuvastanutkaan. Haluan tässä postissa hieman valoittaa millä tapaa “paleoajattelu” näkyy jokapäiväisessä elämässäni. Tämä on itselleni tärkeää, koska henkilökohtaisesti uskon siihen että suurin osa yleisimmistä syövistä (mm. rinta- ja suolistosyövät) voitaisiin välttää oikeilla ravinto- ja tuotevalinnoilla. Jos voin tällä tapaa estää tai viivästyttää syöpään sairastumistani, haluan olla oman elämäni koekaniini.

Luettuani Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti-kirjan havahduin siihen tosiasiaan kuinka paljon kemikaaleja lutraan itseeni päivittäiskosmetiikan muodossa. Tuotteiden ainesosalistat pursuivat aineita joita en osannut edes lausua, mutta mikä pahempaa, tuotteita joiden tiesin olevani itselleni haitallisia, kuten parabeenit. Luonnonkosmetiikka on vielä ainakin hitusen liian kallista itselleni (Dr. Hauschka, Weleda ja muut), joten tässä hieman kotikutoisia keinoja huolehtia ulkonäöstäni ja hygieniastani mahdollisimman luonnonmukaisesti.

Kasvot

Pesen kasvoni yleensä pelkällä vedellä, koska en ole vielä jaksanut etsiä orgaanista puhdistusgeeliä nimenomaan tähän tarkoitukseen. Kasvovetenä käytän omenaviinietikan (luomua, jos mahdollista) ja veden (1:1 suhteessa) sekoitusta, sillä omenaviinietikka sisältää iholle hyödyllisiä alfahydroksihappoja (AHA) joita näkee myös kalliimmissa ihonhoitotuotteissa. AHA-ryhmän happoja käytetään vahvempina pitoisuuksina myös kasvojen kemiallisessa kuorinnassa.

Kasvojen kuorintaan käytän itsetehtyä seosta oliiviöljystä ja sokerista (luomua, jos mahdollista – 1 rkl sokeria ja 1 rkl oliiviöljyä sekoitetaan tahnaksi) ja kasvonaamiona avokado-pohjaista naamiota (1 kypsä avokado, 2 rkl murskattua bentoniittia*, öljyä (esim. kookos, avokado, oliivi jne) sen verran että tahna on tasaista).

Kosteusvoiteena käytän 100% jojobaöljyä, joka ei nimestään huolimatta ole öljy vaan vahaesteri (“nestemäinen vaha”) joka jäljittelee ihon erittämän talin rakennetta. Jojobaöljy toimii tämän vuoksi erityisesti öljy- ja sekaiholle, koska se “huijaa” ihon luulemaan että iholla on jo tarpeeksi talia, eikä sitä tarvitse erittää enempää. Näin iho pysyy pehmeänä ja mattapintaisena. Jojobaöljy on myös ei-komedogeeninen, eli se ei tuki ihon huokosia. Jojobaöljyä tarvitaan todella vähän kerralla, alle 10 millilitraa, sillä se on todella riittoisaa.

* Bentoniitti on luonnonsavea, joka pystyy imemään itseensä suuria määriä nestettä, ja sitä suositellaan kasvonaamioihin erityisesti öljyiselle ja sekaiholle. Bentoniitti kuulostaa eksoottiselta, mutta sitä löytää helpoiten… yllätys, yllätys, kissanhiekasta! Etenkin Pirkan valkoinen paakkuuntuva kissanhiekka on 100% bentoniittia. Yksi 10 ltr kissanhiekkasäkki riittää ainesosaksi kasvonaamioihin useita vuosia.

Vartalo

Vartalonkuorintaan käytän merisuolarakeita, ja kosteutukseen suihkun jälkeen kookosöljyä (kookosöljy on komedogeeninen, joten sitä ei kannata käyttää esim. kasvoille koska se aiheuttaa finnejä). Ruokavalion sisältämä rasva pitää huolen siitä että iho pysyy pehmeänä ja ravittuna, joten kookosöljyä ei tarvitse läträtä.

Hiukset

Luovuin silikonipohjaisista hiustenhoitotuotteista jo vuosia sitten tajuttuani että niitä käyttämällä kärsin jatkuvasti rasvaisesta päänahasta ja kuivista latvoista. Siirryin ensin silikonittomiin tuotteisiin (XZ-sarja) mutta vuosi sitten löysin brittiläisen Faith in Nature -sarjan josta käytän jojobashampoota ja -hoitoainetta. Tuotteet ovat vegaanisia ja niitä ei ole testattu eläimillä. Tämä on paras hiustenhoitotuote mitä olen koskaan kokeillut – hiukset tuntuvat puhtailta jopa 2-3 päivää pesun jälkeen, eivätkä kiillä rasvaisina. Toisinaan teen pesun pelkästään hoitoaineella, jolloin päänahka saa levätä rauhassa. Hiusnaamion laitan noin kerran kuussa avokado-öljynaamiota käyttäen.

Hygienia

Luovuin alumiinia ja kosmetiikkatuotteissa säilöntäaineina käytetyistä parabeeneja sisältävistä deodoranteista luettuani siitä kuinka niiden ja rintasyövän väliltä on löydetty yhteys. Alumiini käyttäytyy kehossa estrogeenin tavoin, ja suuret estrogeenimäärät on liitetty rintasyöpäkasvainten syntyyn. Lisäksi parabeenikeskittymiä on löydetty rintasyöpäkasvaimista otetuista koepaloista. Kun otetaan huomioon että kainalon imusolmukkeet ovat lähimpinä rintoja, kaikki kainaloon laittamamme myrkyt kulkeutuvat ennen pitkää rintoihin. Minusta tämä kuulostaa loogisiselta, vaikka monelle se varmasti kuulostaakin foliohattuteorialta.

Olen itse voimakkaasti hikoileva, ja varsin pahanhajuinen ilman deodoranttia vaikka kävisin suihkussa useita kertoja päivässä. Ruokavalion muutos paleosuuntaan on ollut suurin muutos hienhajussani – hikoilen yhä, mutta haju on miedompi ja vähemmän pistävämpi. Laitan kainaloihin yöksi kookosöljyä (antibakteerinen vaikutus) ja aamulla suihkun jälkeen Lushin Greeench-jauhedeodoranttia jossa ei ole haitallisia aineita, vaan sen teho perustuu nestettä imevään natriumvetykarbonaattiin (= ruokasoodaan).

Kuukautisten suhteen olen käyttänyt jo kohta 10 vuotta kuukuppia, oma suosikkini on suomalainen Lunette. Joudun joskus öisin käyttämään siteitä koska kuparikierukan vuoksi kuukautiseni ovat niin runsaat että kuppi vuotaa yli, mutta päiväsaikaan en siteitä ja tamponeita tarvitse. Kuppi maksaa kertaostoksena noin 30 euroa, mutta hyvällä hoidolla se kestää vuosikausia. Nykyinen kuppini on ollut minulla nyt viisi vuotta, ja lievää värjäytymistä lukuunottamatta toimii edelleen kuin uusi.

Lisää luettavaa:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter