Näin kevään tullen valon määrän lisääntyessä huomaan että myös kirjoitushaluni ovat pikkuhiljaa palanneet. Koko syksy ja talvi meni ikään kuin sumussa, ja tuntui etten saanut mistään kunnolla otetta, siispä tämä blogikin jäi kirjoitustauolle. Nyt yritän parhaani mukaan kuitenkin aktivoitua taas, kun vierailijoita tällä sivulla kuitenkin käy säännöllisesti.

Mikä siis on nykytilanteeni? Syksyn ja talven aikana otteeni terveellisestä ruokavaliosta kirposi, ja turposin yli 120-kiloiseksi. Nyt kun olen pikkuhiljaa palannut takaisin paleoruuan pariin, on painoni muutaman viikon aikana laskenut jo 116 kiloon, eli alaspäin ollaan menossa. Tällä kertaa painonlasku ei ole kuitenkaan pääasia, vaan hyvän olon tavoittelu ja säilyttäminen.

Erona entiseen karppausruokavaliooni, muutokset ovat seuraavat:

– ei maitotuotteita

– ei gluteenia edes “vapaapäivinä”, myös gluteenittomien viljojen (riisi, quinoa jne) vähentäminen

– lisätyn sokerin välttely, ei pelkästään “näkyvän”

– luomuruuan lisääminen ja pakattujen ruokien vähentäminen

– suoliston terveys etusijalla, happamien ja hapatettujen ruokien suosiminen


Maitotuotteista luopuminen on ollut vaikeinta, enkä vieläkään ole niistä täysin erossa (mm. juustot) mutta olen siirtynyt esimerkiksi jogurteissa kaurapohjaisiin versioihin ja ruuanlaitossa käytän riisi-, manteli- tai pähkinäpohjaisia “maitoja” (pysyn kaukana soijapohjaisista tuotteista). Kaupan kefiiriä (kuva oikealla) juon ainakin vielä, koska se tekee oloni hyväksi, mutta lähitulevaisuudessa suunnitelmissa on tilata kefiirinsiemeniä netistä ja alkaa tehdä omaa kefiiriä esim. kookosmaitoon.  Myös lempiherkkuni, suklaamousse, kuluttaa paketillisen mascarponea joten yritän keksiä sille jotain sopivaa korviketta.

Suurimmat ongelmani ennen paleolle ryhtymistä olivat suolistovaivat (ripuli, ummetus, turvotus, kaasunmuodostus, närästys, kivut) ja vaikka suurin osa niistä katosi pelkästään gluteenin pois jättämällä, osa jäi. Jätin kokeeksi tavalliset maitotuotteet (jogurtit, viilit ja maidot) pois viikoksi ja vatsani rauhottui entisestään. Aloin entistä enemmän tarkkailla myös lisätyn sokerin määrä, jonka suhteen en ennen ollut niin tarkka kunhan syöty määrä jäi päivittäisen hiilarimäärän alle, mutta tajusin myöhemmin että kaikki se piilosokeri mikä tulee pakattujen ruokien mukana ylläpitää ongelmiani. Maitopohjaisten jogurttien sijaan syön nyt pari kertaa viikossa kaurapohjaisia Yosa-jogurtteja, joissa toki on jonkin verran riisisiirappia makeutusaineena, mutta tähän mennessä en ole huomannut sillä olleen selviä negatiivisia vaikutuksia.

Nykyisellään ruokavalioni koostuu siis lihasta, kalasta, munista, vihanneksista, pähkinöistä sekä pienestä määrästä hedelmiä ja marjoja. Olen lisännyt itsetehdyn ruuan määrää ja nykyään mieluummin teen kastikkeet sekä dipit mieluummin itse kun kannan kaupasta purkkeja kotiin. Maitotuotteiden poistaminen on myös vähentänyt makeanhimoani, joka on ollut yksi keskeinen syy ruokavalioni aiempaan epäonnistumiseen – minun piti lopulta raa’asti myöntää itselleni että sokeri on minulle addiktio, enkä voinut elää syömällä sitä “silloin tällöin”, vaan minun piti jättää sokeri kokonaan pois ruokavaliostani. Olen huomannut että alhaisen verensokerin ja hiilarihimojen iskiessä 1-2 grammaa glutamiinijauhetta vie himot pois, sillä glutamiini parantaa glukoneogeneesin toimintaa (glukoosia valmistetaan rasvasta).

Sokerin vähentäminen on myös vienyt hiivaoireita pois, joten olen huomannut positiivista kehitystä jo lyhyessä ajassa. Tilasin kuitenkin iHerbistä kokeeksi Candida Clear -hiivanpoistajaa jota ajattelin kokeilla, sekä sen lisäksi probiootteja ja multivitamiineja suolistoterveyden ylläpitämiseksi.

Pitäisi varmaan arkistoida tuo painotaulukko ja aloittaa uusi vuodelle 2013. Odotan kuitenkin ensin miten tämä vaihe edistyy…

Lisää luettavaa:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter