Maarianohdake (Carduus marianus, myös Silybum marianum), englanniksi milk thistle, on ohdakelaji jonka käytöstä maksa- ja sappirohtona on ensimmäisiä mainintoja jo 2000 vuoden takaa. Maarianohdake kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Euroopassa, Suomessa kasvavat ohdakelajikkeet (pelto- ja suo-ohdake) ovat etäisesti sukua maarianohdakkeelle mutta niillä ei ole samoja terveysvaikutteita. Maarianohdakkeen teho maksan hoidossa perustuu sen sisältämään antioksidanttiin, silymariiniin, jonka on useissa tutkimuksissa todettu tehostavan maksan toimintaa ja suojelevan sitä ulkopuolelta tulevilta myrkyiltä, sekä korjaavan jo syntyneitä vaurioita. Silymariini on myös suonensisäisesti annosteltuna tehokkain vastalääke amatoksiinien (kärpässienten sisältävät maksaa ja munuaisia tuhoavat solumyrkyt) aiheuttamia myrkytyksiä vastaan.

Silymariinia on jo parin tuhannen ajan käytetty eri maksa-sairauksien, muun muassa hepatiittien ja rasvamaksan, hoitoon. Kroonista hepatiittiä se ei paranna, mutta se toimii tukihoitona vahvempien lääkkeiden rinnalla. Sen sijaan vain lievästi kohonneiden maksa-arvojen ja rasvamaksan hoidossa silymariini on onnistunut laskemaan arvoja säännöllisen käytön seurauksena. Silymariini estää hapetusstressiä ja torjuu tulehdusta, sekä tehostaa maksasolujen uusiutumista. Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on merkittävä riskitekijä maksasyövän synnyssä, mutta silymariinin on todettu hillitsevän jo syntyneiden maksakasvainten kasvua ja leviämistä. Maksakirroosipotilailla silymariinin nauttiminen on pidentänyt eliniänodotetta. Silymariini tehoaa myös insuliiniresistanssiin parantamalla maksasolujen insuliiniherkkyyttä.

Itse ostin iHerbistä Natrolin Milk Thistle Advantagea 60 kapselin purkin, joka on jo melkein syöty loppuun (annostuksena 2 tablettia päivässä) ja uutta on menossa tilaukseen. Kliinisesti en voi tuotteen tehoa vielä todistaa koska maksa-arvojani ei ole vielä otettu, mutta olo on selvästi parantunut säännöllisen maarianohdakelisän aloittamisen jälkeen – tuntuu että aineenvaihdunta on vilkastunut, suoli tyhjenee nykyään säännöllisesti vähintään kerran päivässä ja uloste on paljon terveempää koostumukseltaan, väriltään ja hajultaan (jos kuona seisoo suolessa liian pitkään, se alkaa haista mädäntyneeltä). Olo on paljon pirteämpi, tuntuu että joka päivä on sisäinen detox-hoito meneillään. Myös ihon epäpuhtaudet ja turvotus ovat vähentyneet maarianohdakkeen nauttimisen aikana.

Maarianohdake toimii myös yllättäen krapulalääkkeenä, sillä se parantaa maksan aineenvaihduntaa ja täten tehostaa alkoholin palamista maksassa. Tämän tulin itse vahingossa todenneeksi viime viikonloppuna, kun kokeilumielessä päivittäisen annokseni lisäksi nappasin baarista kotiuduttani toiset kaksi tablettia ennen nukkumaanmenoa – alla oli siinä vaiheessa kolme drinkkiä ja neljä siiderituoppia, eli sellainen määrä josta normaalisti seuraa itselle todella huono olo seuraavana aamuna. Maarianohdakkeen ansiosta aamulla oli kuitenkin ihan hyvä olo lievää väsymystä lukuunottamatta, vatsa alkoi toimia heti kun pääsin sängystä ylös. Sen sijaan että olisin maannut puoli päivää sängyssä valittamassa huonoa oloani, olin samantien jalkeilla ja toimintakykyinen. Ajattelin käyttää paria krapulaherkkää kaveriani koekaniinina seuraavalla kerralla ja katsoa mitä mieltä he ovat maarianohdakkeen vaikutuksesta krapulaan.

Omalta osaltani olen vakuuttunut maarianohdakkeen tehosta maksani kunnon kohentumiseen ja siksi uskallan suositella sitä muillekin. Yksinään se tuskin tekee ihmeitä, vaan vaatii osakseen myös maksaystävällisen ruokavalion (mm. fruktoosin välttäminen tai vähentäminen minimiin) ja ulkopuolelta tulevien myrkkyjen (esim. ksenoestrogeenit, joita on muovituotteissa) minimoimisen. Kun kuitenkin tuntuu että tarvittavat muutokset on jo tehty mutta maksa-arvot ovat yhä koholla, maarianohdake voi tarjota tarvittavan lisäpotkun maksan tervehtymiseen.

Maarianohdaketta on sellaisenaan huonosti saatavilla Suomessa, iHerbissa on miltei paras valikoima. Maarianohdaketta voi löytää osana erilaisia detox- ja laihdutusluontaistuotteita, mutta en ota näiden toimivuuteen mitään kantaa.

Lisää luettavaa:


8 Responses to Maarianohdake, maksavaivaisen pelastus

 • Jussi says:

  Joko olet käynyt maksakokeissa ? Olisi kiva tietää oliko niistä apua.

  • Rasvamaksa says:

   Maksa-arvot on nykyään täysin normaalit ja maksan rasvoittuminen on vähentynyt merkittävästi ultraäänellä tutkittuna. Kokonaan se tuskin katoaa ennen kuin laihdun normaalipainoiseksi.

 • dwdw says:

  Eikös se ole laitonta tilata ETA ulkopuolelta maarianohdake tuotteita(iherb)? Löytyy ainakin lääkeluettelosta.

  • Rasvamaksa says:

   Maarianohdaketta saa ihan Suomestakin esimerkiksi luontaistuotekaupoista. Ei ole lääkevalmiste, vaan yrtti. Itse tilaan ulkomailta hinnan ja paremman koostumuksen vuoksi.

 • maksarasva says:

  Nämä sivut toimivat siten, että kun olet tilannut esim. iHerbiltä tuotteita ja haluat saada tulevista tilauksistasi huomattaviakin alennuksia niin kirjoitat käyttämistäsi tuotteista juttuja, joihin yhdistät linkitykset tilaussivuille kuten iHerbiin niin saat alennukset. Ajattelitko kertoa lukijoille tästä?

  • Rasvamaksa says:

   Näin toimivat kaikki bloggaajat – heille affliate-tulot muodostavat suurimman osan tuloista. En siis näe asiassa ongelmaa, varsinkaan kun kyseisten tuotteiden tilaaminen ei maksa tilaajille yhtään sen enempää, käytti sitten koodia tai ei. Tämä ei myöskään eroa mitenkään minkään muun palvelun “saat x % alennuksen kun ystäväsi ostaa tuotteen/palvelun X” -tyylisestä tarjouksesta.

 • Elina says:

  On maarianohdake edelleen kiellettyjen listalla.
  Luontaistuotekaupoissa myydään kyllä, mutta yksityishenkilöt eivät saa maahan tuoda.

  • Rasvamaksa says:

   Itse olen tilannut ulkomailta kymmeniä kertoja. Ei ole jäänyt koskaan tullissa kiinni, vaikka paketteja on myös avattu. Ilmeisesti tulli ei kovin hanakasti puutu ko. ainesosan valvontaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter