Vaikka aina sanotaan että terveellisellä ruokavaliolla eläessä ei tarvitse lisäravinteita, käytännössä totuus on kuitenkin toinen – maaperämme on paljon ravinneköyhempi nykyään mitä se oli 100 vuotta sitten iso-isovanhempiemme aikaan. Edes luomuviljely ei automaattisesti tee ruuasta ravinnerikkaampaa, mikä valitettavasti hiljattain tutkimuksessa todettiin, vaikka luomu edelleen onkin puhtaampi torjunta-aineista ja muista myrkyistä. Monet vihannesten tehoviljelyssä käytetyt aineet, kuten nitraatit, tuottavat meille ongelmia ja siksi itse aion suosia luomua niin kauan kun lompakko antaa myöden.

Tänään ajattelin kuitenkin tehdä pienen lisäravinnekatsauksen siihen mitä lisäravinteita itse käytän, ja omia kommenttejani siihen miten ne ovat minua auttaneet. En ehdota tai väitä että jokaisen tulisi syödä kaikkia näitä, mutta kerron kyllä mihin vaivoihin ne ovat minun kohdallani auttaneet.  Ja ei, tämä ei ole sponsoroitu postaus – ihan omasta pussistani olen ostanut kaikki kyseiset valmisteet. Ohessa purnukoita lajiteltuna hieman aihepiirin mukaan.

Yleinen hyvinvointi

Twinlab Daily One on monivitamiini- ja hivenainelisä jossa on myös rautaa mukana. Luulin pitkään että ko. valmiste on tehoton koska en huomannut mitään kummempaa muutosta olossani, mutta vasta hiljattain aloitettuani suolahappo- ja entsyymikapselien käytön (niistä lisää myöhemmin), monivitamiini on alkanut purra koska se vihdoinkin pääsee imeytymään paremmin. Pitoisuudet kapseleissa ovat kyllä suht pieniä verrattuna muihin vastaaviin tuotteisiin, joten luultavasti kokeilen jotain toista tuotetta käytettyäni tämän ensin loppuun. Sellaiselle henkilölle, joka kokee tarvitsevansa vain kohtalaista lisää ravintoonsa, tämä toiminee paremmin – itse kuitenkin tarvitsen tehokkaampaa monivitamiinia.

Osta täältä: Twinlab Daily One – 11.90 EUR (Aminopörssi)

ratiopharm Maitohappobakteeri + B on apteekista ostettu, viittä eri maitohappokantaa (Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus sporogenes, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus) ja kuutta eri B-vitamiinia (B1, B2, B3, B5, B6 ja B12) sisältävä tuote. Aloin käyttää tätä hiljattain yhdessä suolahappo- ja entsyymikapselien kanssa saadakseni suoliston terveellisen suolistoflooran jälleen tasapainoon, ja näin lyhyellä katsauksella siitä on ollut selvästi apua. Kärsin kuitenkin yhä hiivasyndroomasta koska en ole täysin eliminoinut sokeria ruokavaliostani, joten tämäkään valmiste ei pääse täyteen hyötyynsä ennen kuin todella karsin kaikki hiivaa yllyttävät ruoka-aineet pois ruokavaliostani.

Osta täältä: Maitohappobakteeri + B7.25 EUR (Apteekkituotteet)

Professorin Entsyymikapseli on myöskin apteekista ostettu, valitettavasti se on Yliopiston Apteekin oma tuotemerkki eikä täten saatavilla kaikilla paikkakunnilla. Minulla ei ole tuotteen tehosta muuta kuin hyvää sanottavaa – se on todella parantanut ruuansulatustani ja tuntuu että ruuan ravintoaineet imeytyvät paljon paremmin nyt. Ainoa sapetus tulee ko. tuotteen hinnasta – pakkaus sisältää vain 30 kapselia ja koska ohjeen mukaan yksi kapseli nautitaan per ateria, meikäläisen ateriatiheydellä siitä riittää vain noin viikoksi, joka on hinnan huomioiden jokseenkin suolainen. Jos kuitenkin kokee tarvitsevansa ruuansulatusapua vain hetkittäin, tämä on hyvä valinta, mutta itse ajattelin katsella iHerbista jotain hinta-laatusuhteeltaan edullisempaa vaihtoehtoa.

Osta täältä: Enzymedica Digest Gold -ruuansulatusentsyymikapselit9.90 EUR (Yliopiston apteekki)

Yleinen jaksaminen

Source Naturals L-Tryptophan on lisäksi B6-vitamiinia sisältävä tryptofaanivalmiste jota halusin kokeilla sen jälkeen kun edellinen purnukkani (Vida L-Tryptofaani) tyhjeni. Subjektiivinen huomioni on että tällä tuotteella uni tulee iltaisin nopeammin, vaikka Vidan vastaavassakaan ei ollut mitään vikaa – veikkaan että annostusohjeen ero (Vida 2 x 300 mg, Source Naturals 3 x 500 mg) voi olla syynä. Käytän tryptofaania lähinnä arki-iltaisin koska stressaan aamuherätyksistä niin että heräilen keskellä yötä ja näen painajaisia. Tryptofaaniunilla nukahdan helpommin, nukun (lähes) keskeytyksettä ja vielä aamullakin on levollisempi olo. Tryptofaania on kutsuttu luonnon omaksi masennus- ja unilääkkeeksi, ja olen täysin samaa mieltä.

Osta täältä: Source Naturals L-Tryptophan8.53 EUR (iHerb)

Solgar L-Tyrosine on tyrosiinilisä jota käytän vain erityisen väsyttävinä ajanjaksoina, kuten talvella, koska en verikokeiden perusteella kärsi kilpirauhasen vajaatoiminnasta vaikka joitakin vajaatoiminnan oireita esiintyykin. Se on purkeistani ainoa jota en käytä säännöllisesti, joten pidemmän ajan vaikutuksesta minulla ei ole kovin kattavaa arviota. Muutama tabletti yhdessä aamulla otetun tryptofaani-tabletin kanssa (tryptofaani muuntuu päivällä serotoniiniksi) saa kuitenkin mielialan ja energiat nousuun tarvittaessa. Tämän tuotteen valmistaminen on ilmeisesti lopetettu, mutta muilta valmistajilta löytyy samanlaisia tuotteita.

Osta vastaava tuote: Source Naturals L-Tyrosine5.54 EUR (iHerb)

Healthy Origins Vitamin D3 on nimensä mukaisesti D-vitamiinilisä, mutta voimakkuudeltaan (10 000 IU) niin vahva ettei sellaista saa Suomesta – jos katselee luontaistuotekauppojen ja apteekkien valikoimaa Suomessa, D-vitamiinitableteissa on noin 10 mikrogrammaa (400 IU) – tässä valmisteessa on 250 mikrogrammaa eli vastaavuudeltaan 25 “tavallista” D-vitamiinitablettia yhdessä kapselissa. D-vitamiinin yliannostus on melko harvinaista (terveen aikuisen tulisi syödä 50 000 IU päivittäin useita viikkoja päästäkseen myrkytystilaan), mutta itse otan tätä kuitenkin vain kahdesti viikossa koska se on rasvaliukoinen ja säilyy kehossa pidemmänkin aikaa. Minulla D-vitamiini on vienyt pois kaamosmasennuksen ja lisäksi parantanut insuliiniherkkyyttä, joten tätä aion ostaa jatkossakin lisää.

Osta täältä: Healthy Origins Vitamin D3, 10 000 IU – 9.10 EUR (iHerb)

Solgar L-Glutamine sisältää glutamiinia joka on aminohappo ja keskeinen tekijä esimerkiksi proteiinisynteesissä. Glutamiini on ei-tarpeellinen aminohappo koska sitä saadaan runsaasti lihaa sisältävästä ruokavaliosta ja keho osaa valmistaa sitä itsekin, itse ostin sitä aikoinaan kun luulin etten saa glutamiinia tarpeeksi ruokavaliostani – sittemmin korjattuani ruuansulatukseni suolahappojen ja entsyymitablettien avulla ovat proteiinitkin alkaneet imeytyä ihan eri tavalla. Gluteiiniherkillä ihmisillä ja muilla suolistovaivoista kärsivillä glutamiini voi korjata suolen sisäpintaan jo syntyneitä vaurioita uudistamalla suolistosolukkoa.

Osta vastaava tuote: Source Naturals L-Glutamine5.76 EUR (iHerb)

Tässä lisäravinnekatsauksen ensimmäinen osa – jatkoa seuraa lähitulevaisuudessa.

 

Lisää luettavaa:


3 Responses to Lisäravinnekatsaus, osa 1

 • 700grammaa says:

  Voi että mie tykkään tästä sinun blogista. Odotan jo kovasti uutta kakkososaa tälle sarjalle. :)

 • 00 says:

  Yksi huomio tuli mieleen. Saat nyt monesta valmisteesta B6-vitamiinia. Vaikka se onkin vesiliukoinen, sitä voi saada liikaa, jolloin seurauksena on hermostollisia sivuvaikutuksia. En tiedä paljonko noista yhteensä tulee, mutta haluat ehkä tarkistaa saantisuositukset ainakin tämän vitamiinin osalta.

 • alex says:

  “Twinlab Daily One”

  sisältää A-vitamiin, olen saanut sitä aina liikaa ilman pillereitä.

  kerran maksa ilmoitti että on yliannostus kun söin suomalaista monivitamiinia. noin v 1995.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter