Joku oli linkannut kirjoitukseni glukagonista Iltalehden ja Suomi24:sen keskustelupalstoille, ja siitäpä riepottelu alkoikin. Minut leimattiin idiootiksi koska en ole ravitsemustieteen ammattilainen – joka en ole koskaan edes väittänytkään olevani – ja edistyskuvilleni sekä painotaulukoilleni naureskeltiin koska en ole laihtunut tarpeeksi nopeasti, siksipä en nettikirjoittelijoiden mielestä siis kelpaa esimerkiksi vähähiilihydraattisen ruokavalion tehokkuudesta laihdutusmielessä.

Mietin hetken ja päätin etten vastaa näihin nettikirjoitteluihin mitään, jokainen tehkööt itse omat johtopäätöksensä olenko edistynyt lainkaan vai en. Aloitin tämän ruokavaliomuutoksen täysin itseni takia, koska terveyteni oli vaarassa – maksani oli rasvoittunut, verenpaineeni oli koholla, samoin triglyseridiniarvoni. Vaikka olin syönyt vuosikaudet rasvattomasti, paljon kasviksia, täysijyväviljaa useasti päivässä, oloni oli vuosien varrella vain muuttunut huonommaksi, samoin veriarvoni, vaikka luulin syöneeni terveellisesti niin kuin minua oli omalääkärin toimesta opastettu. En yritä edes esittää pyhimystä ja väittää ettenkö olisi herkutellut, mutta en tosiaankaan käynyt joka päivä syömässä Mäkkärissä tai mussuttanut sohvannurkassa karkkeja, kuten nettikeskusteluissa vihjattiin. Minä halusin tehdä kaiken oikein – mutta “virallinen” ruokavalio ei toiminut minulla. Vasta vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattaminen on laskenut painoani, verenpainettani, pienentänyt mittojani ja parantanut veriarvojani. Marraskuussa on vuorossa ylävatsan ultraus jossa nähdään missä vaiheessa maksan rasvoittuminen on. Mittaan ensisijaisesti edistystäni lääketieteellisillä mittareilla, en painon kautta.

En ole kirjoittanut blogissani paljoa liikunnasta, ja sekin sai osansa irvailusta – “onko ihme jos ei laihdu kun vaan mussuttaa herkkuja nojatuolissa kotona eikä koskaan lähde ulos”. Liikun kyllä, mutta en aktiivisesti. Pitää kuitenkin muistaa että kanniskelen yli 40 kiloa ylipainoa mukanani, joten en ole ensitöikseni ryntäämässä juoksupolulle – ajatus päiväkausia kipuilevista, ylirasitetuista polvista ei juurikaan houkuta. Tällä hetkellä liikuntakavalkaadini muodostaa ensisijaisesti kävely, pyöräily ja uinti. Liikkumattomuudelle on myös psykologiset syynsä, vaikka monet väittävätkin niitä tekosyiksi – poden vieläkin peruskoulun aiheuttamia liikuntatraumoja, eikä minusta puuskuttava ylipainoinen ole mikään kaunis näky ulkosalla, siksipä itsekin karttelen julkiliikuntaa. Liikunnan lisääminen elämäntapamuutokseeni on vasta alkuvaiheessa, tällä hetkellä mennään eteenpäin ensisijaisesti ruokavaliomuutoksella.

Pahoittelen nettihaukkujille ettei tarkoitukseni ole koskaan ollut mikään karppauksen kiiltokuvatyttö ja mallioppilas, ihmisiähän tässä vain ollaan. Minulle riittää jos tunnen itse oloni hyväksi päivittäin, ja jos painoni menee siinä sivussa pikkuhiljaa pienempiin lukemiin kuten se on nytkin tehny, olen tyytyväinen. Tämän kesän aikana sain täyteen ensimmäisen -10 kg pudotuksen lihavimmasta lähtöpainostani vuoden takaa (122 kg), joten enää ei voida puhua vain “nesteiden poistumisesta”. Kirjoituksiani voidaan ruotia ristiin rastiin ja niistä varmasti löytyy epätarkkuuksia, koska en ole lääketieteen ammattilainen. Olen oman elämäni koekaniini, ja sellaisena ajattelin pysyäkin. Jos joku muu seuraa neuvojani, he tekevät sen täysin omalla vastuullaan. Saan jatkuvasti kuunnella läheisiltäni pelottelua kuinka tahallani ohjaan itseäni kohti ennenaikaista kuolemaa mättämällä rasvaa naamaani, mutta olen tehnyt tämän valinnan ihan itse, täysissä sielun ja ruumiin voimissa. Kun mietin kuinka voimaton ja väsynyt olin ennen vähähiilihydraattisen ruokavalion aloittamista, en todellakaan palaisi mistään hinnasta takaisin viljavoittoiseen, vanhaan ruokavaliooni. Nyt tunnen viimeinkin olevani todella elossa.

3 Responses to Myrskyn silmässä

 • Elina K. says:

  Älä välitä! Jostain syystä vhh-ruokavalio aiheuttaa ihmisissä samanlaisen ilmiön kuin koulukiusaaminen on. Olet erilainen, sinut revitään kappaleiksi. Toivottavasti jatkat kirjoittamista ilkeyksistä huolimatta.

  P.S. Oletko kuullut radiomainosta, jossa puhutaan “Hei, sä olet laihtunut. Oletko karpannut? – Ei, mä glukkaroin!” Eli nyt tyrkytetään ihmisille valmistetta, joka estää hh:a imeytymästä. Pelottavaa… Karppaus paha, kaikki muut (humpuukitkin) hyvä.

 • Jossu says:

  Moikka, oon välillä eksyny sun blogiin lueskelemaan kirjoituksiasi:) Tsemppiä jatkoon! :grin:

 • Karakali says:

  Kateelliset, epäluuloiset ihmiset tapaavat haukkua muita kun ei ole omaa itseluottamusta tehdä itse samaa ratkaisua kuin sinä teit; jätit pois virallisterveellisen ruuan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter