Pyrin aina ahkerasti kokeilemaan kaikenlaista uutta mistä voisin kuvitella olevan terveydellistä hyötyä itselleni. Kirkastettua voita kokeilin ensimmäisen kerran jo vuosia sitten, mutta nyt se on putkahdellut esiin useammassakin karppiyhteydessä joten oli aika tehdä uusi satsi.

Kirkastettu voi on tyydyttynyttä rasvaa josta on keittämällä eritelty pois vesi ja hera, joten sitä ei enää “virallisesti” voi kutsua voiksi. Kirkastettu voi sopii myös niille joilla muuten voi olla ongelmia maitotuotteiden kanssa. Kirkastettu voi on erityisen suosittua ruuanlaitossa Aasiassa, etenkin Intiassa, jossa se tunnetaan paremmin sanskriitinkielisellä nimellään ghee. Gheetä käytetään myös intialaisessa perinnelääkinnässä, ayurvedassa. Kirkastetun voin etuna ruuanlaitossa on korkeampi savuamispiste (tavallisella voilla noin 150 astetta, kirkastetulla voilla 250 astetta) joka saavutetaan nimenomaan erottelemalla hera pois valmistusprosessin aikana. Kirkastettu voi on myös hyvin ravinteikasta – siinä on paljon CLA:ta (konjugoitunut linolihappo), jolla on todettu olevan rasvakudosta vähentävä ja lihasmassaa lisäävä vaikutus, sekä A-,D-,E- ja K-vitamiineja. Suosittu laihdutusvalmiste Tonalin sisältää teollisesti valmistettua CLA:ta joka ei kuitenkaan imeydy samalla tavalla kapselista, koska CLA on rasvaliukoinen ja tehokkaimmillaan luontaisessa ympäristössään (eli eläinrasvassa).

Kirkastettu voi

2 pkt (2 * 250 gr) suolaamatonta luomuvoita*

Pilko voi sopivan kokoisiksi paloiksi jotta se sulaa kattilassa paremmin. Anna levyn olla keskilämmöllä (noin 3-4 asteikolla 1-6) kunnes kaikki voi on sulanut. Kun ensimmäinen kupla ilmestyy pinnalle, käännä lämpö miedolle (noin 1-2). Älä sekoita.

Anna voin kuplia noin 20-30 minuuttia, jolloin hera laskeutuu kattilan pohjalle ja pinnalle nousee vaahtoa. Kaavi varovasti vaahtoa pois lusikalla (voit joutua tekemään useampaankin kertaan), varo kuitenkaan sekottamasta seosta. Mikäli seos pärskii, vähennä lämpöä tai siirrä kattila hetkeksi pois levyltä vaahdon kaapimisen ajaksi.

Kirkastettu voi on valmista kun hera on painunut kattilan pohjalle (mutta ei palanut ruskeaksi!), vaahtoa ei enää muodostu, seos on läpinäkyvää ja kullanruskeaa, ja sillä on mieto pähkinäinen tuoksu.

Kaada kirkastettu voi varovasti mieluiten lasiseen, kannelliseen astiaan kahvinsuodattimen tai tiheän siivilän läpi niin ettei pohjalle jäänyt hera sekoitu kirkkaan rasvan kanssa. Kirkastettu voi säilyy pitkään ilmatiiviissä astiassa joko huoneenlämmössä suht juoksevana tai jääkaapissa kiinteänä, parhaimmissa tapauksissa jopa useita kuukausia.

* Myös tavallinen voi käy kunhan se on suolaamatonta, 1 pkt (400 gr) riittää.

Video gheen valmistuksesta (englanniksi):

Kuvallinen ohje gheen valmistuksesta (englanniksi)

Lisää luettavaa:


4 Responses to Rasvamaksan keittiössä: Kirkastettu voi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter