Kiinnostuin tästä aiheesta kun Karppikissan ruokapäiväkirjoissa vilahteli useampaankin otteeseen “nitriititön makkara” – mikä ihmeen nitriitti? Pienen haeskelun jälkeen törmäsin lisäaineeseen E250 natriumnitriitti, jota käytetään teollisissa lihatuotteissa kuten makkarassa, nakeissa ja leikkeleissä pitämään lihan värin punertavana. E250 on säilöntäaine, joka estää esimerkiksi ruokamyrkytysbakteerien kasvua ja parantaa lihatuotteen ulkonäköä sekä muuttaa ominaishajua “miellyttävämmäksi”. Natriumnitriitistä on kirjoittanut myös karppaajablogisti Jussu.

E250 aiheuttaa monenlaisia ongelmia elimistössä – yhtenä esimerkkinä voidaan mainita sen epämiellyttävä kyky hapettaa hemoglobiinin sisältämä rauta, jolloin punasolut eivät pysty kuljettamaan kunnolla happea elimistöön. Nitriitti myös metabolisoituu ruuansulatuksen aikana mahalaukussa nitrosoamiiniksi. Nitrosoamiini on syöpää aiheuttava typpiyhdiste, joka on tutkimuksissa yhdistetty erityisesti maksa- ja suolistosyövän syntyyn, joissain tapauksissa myös mahalaukun ja ruokatorven syöpiin. Tieteelliset tutkimukset, joissa on todettu punaisen lihan syönnin aiheuttavan suolistosyöpää, ovat olleet osin oikeassa mutta ilmaisultaan harhaanjohtavia – suolistosyöpää ei niinkään aiheuta itse lihan syönti, vaan nimenomaan nitriiteillä kyllästetty, keinotekoisesti punaisena pidetyn lihan syönti. Nitriititön liha on harmahtavaa – mieti esimerkiksi harmaasuolatun joulukinkun väriä, tai bratwursteja.

Monet migreenistä aiemmin kärsineet henkilöt ovat kertoneet saaneensa avun päänsärkyihinsä jättämällä nitriittipitoiset ruuat pois ruokavaliostaan. Itse kärsin migreenistä harvakseltaan – runsaasti teollisia lihatuotteita syövä äitini taas jatkuvasti. Ajattelin itse kuitenkin jättää lisäaineita E249-E252 sisältävät elintarvikkeet (kalium- ja natriumnitraatit ja -nitriitit) pois ruokavaliostani ja seurata mikäli päänsärkykohtausten esiintymisessä on muutoksia. Nitraattien ja nitriittien suuri saanti on liitetty myös hengitysvaikeuksiin, heikotukseen ja pahoinvointiin.

Natriumnitriitin turvallinen annostus on noin 0,1 mg per painokilo per vuorokausi, eli 15-kiloinen pikkulapsi saa syödä 1,5 mg natriumnitraattia päivässä, siinä missä 90-kiloinen aikuinen voi syödä 9 mg. EU:n direktiivin mukaan lihatuotteisiin saa lisätä natriumnitriittiä 150 mg/kg, joten puolen kilon makkarapaketissa voi olla 75 mg natriumnitriittia! Suomen lihateollisuus on kuitenkin sopinut herrasmiessopimuksella keskenään että kotimaisiin lihatuotteisiin lisätään maksimissaan 120 mg natriumnitriittiä per lihakilo. Luomutuotteissa on keskimäärin natriumnitriittiä noin 80 mg per lihakilo – valitettavasti luomustatuksen myöntäminen lihatuotteelle ei vaadi tällä hetkellä nitriitittömyyttä, ainoastaan ettei tuotteessa ole fosfaatteja.

Natriumnitriitti on etenkin lapsille vaarallinen lisäaine, sillä lapset syövät paljon teollista lihaa esimerkiksi voileivän päällisten ja nakkien muodossa. Yhdessä tavallisessa nakissa (30g) on keskimäärin 3,6 mg nitriittiä, leikkelesiivussa (10g) on noin 1,2 mg nitriittiä. Taustatyötä tehdessäni melko moni hakutuloksista termillä “nitriititön nakki” ohjautui lapsi- ja vauva-aiheisille keskustelupalstoille, ja monelle vanhemmalle oli neuvolassa sanottukin että nyrkkisääntönä olisi yksi nakki per 15 painokiloa, eikä nakkeja ja makkaroita sovi mielellään tarjota alle kolmivuotiaille lainkaan. Moni tuntui kuitenkin olevan hämillään, miksi tällainen ohjesääntö on ylipäätään annettu.

Onneksi kuitenkin nitriitittömiä nakkeja ja makkaroita löytyy esimerkiksi Vatajan tuotevalikoimasta. Hinta on tosin normituotteita kalliimpi, mutta harvapa nakkeja ja makkaroita joka päivä syökään. Nitriitittömiä leikkeleitä löytyy harvakseltaan – rosvopaistileikkele on yksi harvoista. Tämä johtuu siitä, että nitriitittömillä tuotteilla on lyhyempi säilytysaika kuin vastaavilla nitriittiä sisältävillä, ja leikkelepaketti ei säilyisi ilman nitriittiä syömiskelpoisena pidemmän aikaa. Lihatuotteiden kohdalla suojakaasun käyttäminen olisi kuitenkin niukasti terveellisempi vaihtoehto kuin lihan valeleminen nitriittiliuoksella säilyvyyden parantamiseksi.

Teollisesti viljellyissä kasviksissa on niihin käytettyjen lannoitteiden vuoksi myös runsaasti nitraattia, joka muuntuu elimistössämme nitriitiksi – nitraatin (NO3) ja nitriitin (NO2) ero on kemiallisesti pieni, vain yhden happiatomin verran. Kasvisperäiseltä liialliselta nitraatinsaannilta voi kuitenkin suojautua suurimmaksi osaksi ostamalla luomukasviksia, joiden viljelyssä ei ole käytetty teollisia lannoitteita. Alla vertailu eri vuodenajoilta luomukasviksista ja vastaavista tavallisista kasviksista otetuista nitraattinäytteistä.

Luomutuotteiden nitraattipitoisuus

(lähde: Kemikaalicocktail – Luomussa on vähemmän nitraatteja)

Kuten kuvasta näkyy, ero luomukasvisten hyväksi on melkoinen. Kasvisten kohdalla nitraatin muuntuminen nitrosoamiiniksi on kuitenkin vähäistä, sillä ilmeisesti C-vitamiini (mitä kasviksissa ja hedelmissä on luonnostaan) ehkäisee nitrosamiinien muodostumista. Törmäsin useassa artikkelissa väitteeseen että lasi appelsiinimehua syötäessä teollisia lihatuotteita estäisi myös lihatuotteiden nitriittien metabolisoitumista, mutta en löytänyt mitään tieteellistä todistetta tästä.

Söin karppaukseni alkuaikoina miltei päivittäin nakkeja, makkaroita, pekonia ja muita prosessoituja lihatuotteita niiden halvan hinnan ja helpon valmistustavan vuoksi, mutta havahduttuani nitriittien olemassaoloon olen jättänyt prosessoidut lihatuotteet lähes kokonaan pois ruokavaliostani. Tämä on tehnyt tiukkaa, sillä varsinkin nakit ja pekoni kuuluvat lempiruokavaliooni. Olen miettinyt vakavissani pitäisikö ruveta tekemään itse omat nakkinsa – ostaa lihamylly, siihen makkarasuutin ja jauhaa rasvaisaa luomulihaa luonnonsuoleen. Aikaa ja vaivaahan siinä on, mutta harkitsen tätä vaihtoehtoa. Erilaiset suolistovaivat ovat sukurasitteeni, joten jos voin omilla valinnoillani estää itseäni toistamasta sukuni surullista sairaushistoriaa, se on sen arvioista.

Lisää luettavaa:


One Response to Nitriitti – syöpä vaanii makkarahyllyllä

  • Kari Kurki says:

    Moi mistä kirjoittelet.
    Tuo on tuttua tarinaa, mitä olen lukenut internetin ihmeellisestä maailmasta.
    E250 natriumnitriittti, kolmen eri tieteellisen lähteeni mukaan muuttuu todellakin yhdistyessään valkuaisaineiden kanssa, nitrososoamiiniksi ja se on syöpää aiheuttava yhdiste. Tästä mm. Kuopion, nykyinen Itä-Suomen yliopisto on tehnyt tutkimuksen. Itse ostin Hongkongista hintaan 35 € sähkölihamyllyn ja ajattelin tehdä itse omat makkarani hirvenlihasta, se tarvii sianlihaa sekaan, että siinä on isten tarpeeksi rasvaa, että se maistuu. En ole vain viitsinyt sitä tehdä yksin, kun se tarvii kaverin. Missä oot, haluuks tulla mulle kaveriks tekeen makkaraa, kaksiin aina kaunihimpi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter