Mies lähti tänään reissuun kahdeksi viikoksi tapaamaan vanhempiaan ja muita sukulaisia, joten täytin sitten jääkaappia omilla sapuskoillani. Aiempaan postaukseeni ruokapäiväkirjoistani tullut kommentti siitä että olen “kevytkarppaaja” koska syön hiilareita ylipäätään (näin sen kommentin ainakin käsitin) sai minut miettimään että onko median antama kuva karppauksesta todella niin vääristynyt että ei-karppaavat Matti ja Maija Meikäläiset oikeasti luulevat että karppaajat vetävät pelkkää lihaa ja rasvaa silmät sumeina. Halusin siis näyttää mitä itse ostin kaupasta tänään, vaikka kattava otos se ei olekaan – esimerkiksi vihannesosasto on aliedustettu jo pelkästään siitä syystä että vegaanimieheni jäljiltä jääkaapin alalokero on täynnä salaattia, porkkanoita, kesäkurpitsaa, kurkkua… Olisikohan pitänyt nostaa ne tuohon erikseen näytille, ihan vaan todisteeksi?

Lähikauppani on S-market, joten mukana on S-ryhmän (S-market, Alepa jne) omia tuotteita.

Kassista löytyi siis:

Rainbow Kylmäsavustettu Kirjolohifilee

Olen kalavammainen siinä mielessä että vaikka olen karppauksen myötä yrittänyt laajentaa mieltymyksiäni, kaloista minuun uppoaa yhä kunnolla vain lohi – muut kalat eivät oikein maistu. Tämä tuote on tyhjiöpakattu joten se ei sisällä säilöntäaineita, ainoastaan happamuudensäätöaineita E326 kaliumlaktaatti (maitohapon suola) sekä E261 kaliumasetaatti (etikkahapon suola). Molemmat lisäaineet esiintyvät luontaisesti eikä niillä ole enimmäismäärärajoituksia, joten ne ovat enemmistölle turvallisia (E261 voi aiheuttaa oireita henkilöille jolla on harvinainen etikka-allergia). Hiilihydraatteja 0 gr per 100 gr.

Luomutomaatteja

Mieheni ei suostu syömään tomaatteja sellaisenaan, vaan käyttää tomaattinsa yleensä tomaattimurskana – siispä minä kannan tomaattipussit yleensä kotiin. Ostan luomuvihanneksia aina mikäli kilohinta ei ole astronominen verrattuna normivihanneksiin, lähinnä välttääkseni tavanomaisista lannoitteista kertyvän nitraattikuorman. Hiilihydraatteja 3,5 gr per 100 gr.

Vatajan Nitriititön Nakki

Nitriitin haittavaikutuksista viisastuneena päätin jättää lisäaineet E248-E252 kokonaan pois, tai ainakin vähentää niiden nauttimista merkittävästi. Nitriittömän nakin olemassaolon löysin aikoinaan Karppikissan blogista. Tämä on itseasiassa ensimmäinen kerta kun ostan ko. tuotetta, niin en osaa vielä ainakaan antaa mielipidettäni nitriitittömien nakkien mausta. Sisältää hapettumisenestoaineen E316 natriumerytorbaatti (erytorbaattihapon suola, sukua askorbiinihapolle eli C-vitamiinille) sekä stabilointiaineen E450 synteettinen fosfaatti (suuret määrät voivat heikentää aineenvaihduntaa, sillä fosfaatit kertyvät elimistöön). Hiilihydraatteja 0 gr per 100 gr.

Rainbow Kermarahka

Tähänkin tuotteeseen törmäsin toisen kanssakarppaajan blogissa – en vaan kuollaksenikaan muista kenen. Söin ennen aika paljon turkkilaista jogurttia, mutta jotenkin jäin tähän koukkuun heti ensimmäisen kerran maistettuani – myöskin hinta (0,77e / prk) on huomattavasti halvempi kuin turkkilaisella jogurtilla, ja kermarahkassa on vähemmän hiilareita. Ei sisällä lisäaineita. Hiilihydraatteja 3,8 gr per 100 gr.

Rainbow Vichy

En litki kevytlimuja, vaan pelkkiä kivennäisvesiä – itse suosin vissyä, mieheni taas tykkää maustetuista kivennäisvesistä. Karppaajan tulee huolehtia erityisesti suolatasapainostaan, sillä valmisruokien ja leipien poisjättäminen ruokavaliosta vähentää myös suolansaantia. Vichyssä on oikeassa suhteessa natriumia, kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Hiilihydraatteja 0 gr per 100 gr.

Valio Oltermanni Luomu

Katselin tätä tuotetta jo aiemmin lähikaupassani, mutta mojova hinta (yli 7 euroa) ei saanut minua ostamaan sitä normaalihinnalla – nyt päätin kokeilla kun tuo -30% tarra oli lätkäisty siihen. Ensimmäinen kerta tätäkin tuotetta, joten kommentoin makukokemuksesta myöhemmin. Ainakin tuoteluettelo lupaa hyvää: valmistettu luomutäysmaidosta. Ainoa lisäaine on happamuudensäätöaine E509 kalsiumkloridi (merisuolasta saatava suola). Hiilihydraatteja 0 gr per 100 gr.

Atria Viljaporsaan Kastikeliha

Jos luomuvihannekset ovat kalliita, niin luomulihan (silloin harvoin kun sitä saa) hinta vasta posketon onkin, joten kukkaroni takia joudun tyytymään “tavalliseen” lihaan. Viljaporsas ei ole lempivalintani (rypsiporsas on vielä pahempi, sitä en osta ollenkaan), koska sika on luontaisesti sekasyöjä, ja viljasta (tai rypsistä) koostuva ruokavalio muokkaa sianlihan rasvahappoprofiilin enemmän monityydyttämättömien, herkästi hapettuvien haitallisten rasvahappojen suuntaan eikä normaalin, tyydyttyneen rasvan suuntaan . Kastikeliha on pakattu suojakaasuun (ei sisällä lisäaineita) ja on nitriititön vaihtoehto esimerkiksi pekonille. Hiilihydraatteja 0 gr per 100 gr.

Moni vääräleuka sanoo että lisäaineiden vahtiminen on turhaa, sillä “kaikki me kuollaan joskus”. Toki, mutta itse ainakin haluaisin elää ainakin 100-vuotiaaksi ja olla silloin virkeä, terve ja järjissäni, joten ruokavaliolla on väliä!

Lisää luettavaa:


3 Responses to Karppi ruokakaupassa

 • Lappis85 says:

  Eiköhän tuo karppaus käsitä useampia eri suuntauksia – jotkut välttelevät valkoista mössöä ja sokeria, toiset taas laskevat eittä päivässä tulee hiilareita 35 grammaa eikä grammaakaan yli. Itse olen todenut parhaimmaksi keinoksi kuunnella, antaa kaiken mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos ja jatkaa sillä linjalla, minkä koen parhaimmaksi! :cool:

 • Norsu says:

  Mäkään en oikein ymmärrä tuota käsitystä karppaajista :/ Siis oikeasti… Olen todennut että tietämättömät ne huutelee…
  Karppauksen perustaksi mä olen ymmärtänyt (ja niin toiminkin kun karppaan, ja aion pyrkiä karppaukseen elämäkseni), että kasvikset on se tärkein homma… Siis periaatteessa leipä, peruna, pasta, riisi, viljat korvataan täysin kasviksilla… En ymmärrä miten se olisi jotenkin epäterveellistä??
  Sekö että syödään lihaa ja rasvaa :/

 • Hanna says:

  Hauska idea kuvata ja kirjata ylös myös sen, että mitä kaupasta tulee ostettua.

  Vääräleuoille näytän kaksoisleukaani (vielä kun sitä on jäljellä ;)), enkä välitä siitä, että pelottelevat minua kuolemaa kauheammilla asioilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter