Ajattelin tehdä näistä koosteen hieman useammin, nyt on hieman venähtänyt. Joukossa usein kysyttyjä ja myös hieman hupaisempiakin. Kiintoisaa on että Googlen kuvahaun kautta tulleet ovat lähes aina klikanneet Georginan bikinikuvaa joka oli yhdessä vanhemmista postauksistani. No, tottahan se on että naiskauneus houkuttelee!

Tässä kuitenkin hakuja yleisyysjärjestyksessä. Olen jättänyt pois ne jotka on käsitelty aiemmassa hakusanapostauksessa.

veriarvot

Omani löytyvät tuosta ylhäältä menusta. Laitoin niiden alle vielä tutkimusten viralliset nimet ja viitearvot ikäiselleni naiselle, jos joku haluaa vertailla. Itse olen parhaiten löytänyt kokeiden selityksiä ja viitearvoja eri ikäryhmille HUSlabin tutkimusohjekirjasta.

paleoruokavalio

Itse en noudata ”oikeaa” paleota koska syön maitotuotteita, mutta karppauksella ja paleolla on paljon yhteistä josta olen aiemmin kirjoittanut. Paleosta kiinnostuneille suosittelen lukemiseksi Mark Sissonin englanninkielistä kirjaa The Primal Blueprint.

(ja ei, kukaan ei maksa minulle siitä että suosittelen näitä kirjoja. Ei edes Antti Heikkilä.)

ruokayhtymä

Ruokayhtymä (Food Inc) on mielenkiintoinen dokumentti josta kirjoitin jokin aika sitten arvostelun. Valitettavasti ohjelmaa ei pysty katsomaan YLE Areenasta, mutta torrent-verkoissa dokumentti kyllä on saatavilla – etsivä löytää.

vanhanajan koululiikunta

En tiedä mikä lasketaan ”vanhaksi ajaksi” mutta jos mietin isoäitini kouluvuosia (40-luvulla) niin veikkaisin että silloin on juostu, hiihdetty, luisteltu ja voimisteltu. Veikkaan että jalkapallo, koripallo, pesäpallo ja muut tulivat koululiikuntaohjelmaan vasta hieman myöhemmin. Uimahallejakaan ei ollut vielä silloin aivan niin yleisesti kuin nykyään. Itselle 90-luvun koululiikunta jätti traumat ja liikuntainhon, jota vieläkin yritän hiljalleen parannella.

rasvamaksan ruokavalio

Tarkoittikohan hakija minun ruokavaliotani vai yleisesti rasvamaksasta kärsivän ruokavaliota? Kuten aiemmassakin hakusanapostauksessani totesin, karppaus on hyvä hoito rasvamaksaan – erityisesti runsas fruktoosin syönti rasvoittaa maksaa, joten sitä tulisi välttää. Kuten omista veriarvoistani näkyykin, itselläni karppaus on laskenut maksa-arvoja, joka on merkki maksan rasvan vähenemisestä.

britti teini isot rinnat

Brittiteineillä on isot rinnat, koska he ovat enemmän tai vähemmän ylipainoisia. Myös e-pillereiden käytön aikainen aloittaminen (ennen murrosiän päättymistä) kasvattaa rintojen kokoa.

antti heikkilä diabeteksen hoito ruokavaliolla

Omistan itsekin kyseisen kirjan ja voin sitä suositella. Antti Heikkilän oma kotisivu löytyy täältä ja kyseisen kirjan voi ostaa täältä.

pcos ja rasvamaksa, vyötärölihavuus ja rasvamaksa

Niputin nämä yhteen koska ne kaikki liittyvät toisiinsa. Rasvamaksa ja vyötärölihavuus ovat vähän muna-kana -tilanne – maksa rasvoittuu, koska rasva kertyy vyötärölle. Vyötärölihavuus kuitenkin syntyy myös osittain siitä kun maksan kyky käsitellä hiilihydraatteja heikentyy (insuliiniresistanssi) ja maksa alkaa rasvoittua. Joillakin ihmisillä rasvan kertyminen vyötärölle on myös geneettistä, mutta yleisesti vyötärölihavuus on merkki ongelmista insuliinin kanssa. Naisilla, joilla on vyötärölihavuutta (ja rasvamaksa) sekä epäsäännölliset kuukautiset, on myös hyvin todennäköisesti PCOS.

tihentyneet kuukautiset

Etenkin naispuolisella karppaajalla jolla kuukautiset olivat aiemmin poissa tai epäsäännölliset, saattaa karppaamisen aloittaminen lyhentää kiertoa sekä aiheuttaa tiputtelua ja välivuotoja. Tämä on kuitenkin yksilöllistä (itselleni näin ei käynyt) ja se on yhteydessä karppauksen parantamaan hormonitasapainoon.

karppaus vaikuttaako pitkä repsahdus painon putoamiseen uudessa yrityksessä

Se riippuu ihan siitä kuinka sekaisin olet saanut kehosi hormonitasolla. Jos olet mässännyt karppauksesta livettyäsi kuukausitolkulla, lienee melko todennäköistä että veresi sokeriarvot ovat heittäneet häränpyllyä, ja insuliiniresistanssi on pahentunut. Viikonlopun tai viikon pituisella repsulla ei pitäisi olla vaikutusta painonputoamiseen – itse olen palautunut herkkureissuiltani takaisin herkuttelua edeltäneeseen painoon alle viikossa. Hiilarit keräävät nestepainoa runsaasti – kukaan ei oikeasti liho kolmea kiloa viikonlopussa rasvana ellei sitten todella mätä sitä sokeria ja tärkkelystä yhdessä rasvan kanssa kaksin käsin.

turvottaako valio a+jogurtti vatsaa

Jogurtti voi hyvinkin turvottaa, jos syöt viljatuotteita vaikka olet (tietämättäsi) gluteenille yliherkkä. Gluteeniherkkyys saa suolen toiminnan sekaisin, mikä häiritsee myös maitotuotteissa, kuten jogurtissa, olevan laktoosin pilkkoutumista. Omakohtainen kokemukseni asiasta on että laktoosi-intoleranssini parani kun jätin viljat pois – nykyään ei ole mitään ongelmia maitotuotteiden, etenkin täysrasvaisten, käytössä. Pohjoismaissa vain pieni vähemmistö ihmisistä on laktoosi-intolerantteja, verrattuna Etelä-Aasiaan jossa jopa 90% on laktoosi-intolerantteja. Karjan maito ja siitä valmistetut tuotteet olivat tärkeitä ravinnonlähteitä Pohjoismaissa joissa aiempi ilmasto oli liian kylmä ja karu viljan kasvattamiseen riittäväksi ravinnoksi, joten luonnonvalinta suosi niitä joiden elimistö kykeni sietämään laktoosia.

vatsan rauhoittajat

Jos ei ole todettu mitään fyysistä vikaa mutta silti tuntee usein/päivittäin tarvitsevansa närästyslääkkeitä, maitohappobakteereita, ripuli/ummetuslääkkeitä ja muita vatsan ”rauhoittajia”, kannattaisi katsastaa ruokavalion tila. Närästys on merkki liikahappamuudesta, ja etenkin viljatuotteet aiheuttavat happamoitumista. Kannattaa jättää kaikki viljatuotteet vaikka viikoksi ja katsoa mikäli olo paranee.

rasvamaksa ei tapa

Kyllä se voi tappaa, hoitamattomana. Hoitamaton rasvamaksa voi kehittyä maksakirroosiksi ja sitä myötä maksasyöväksi. Lievä rasvamaksa ei oireile, ja se havaitaankin yleensä rutiinitarkistuksen tai vatsan ultraäänen yhteydessä.

päärynän kuituarvo

Päärynä on yksi kuiturikkaimmista hedelmistä – siinä on 3.4 gr kuitua per 100 gr. Lisätietoja Finelistä.

rasvan lisäys hoikan lapsen ruokaan

Jos ongelma on se että lapsi on liian laiha, niin ei se pelkkä rasva aktiivista lasta lihota. Jos mietitään tehokasta lihotustapaa, kannattaa ajatella miten hanhenmaksaa tehdään – (pakko)syötetään hanhelle viljaa. Syötä siis laihalle lapselle aamuisin sokerimuroja rasvattomalla maidolla, ja viereen iso lasi tuoremehua sekä vaaleaa leipää jonka päälle on sivelty suklaalevitettä. Lounaaksi ja päivälliseksi paljon pastaa, riisiä ja perunaa, juomiksi kaikkea missä on paljon sokeria. Etenkin pikaruokapaikkoja kannattaa suosia. Osta kaikki tuotteet mahdollisimman vähärasvaisena, sillä sokeripitoisia ruokia on helpompi syödä enemmän kuin rasvaisia, ja näin nautitun ruuan energiamäärä kasvaa – ja lapsi lihoo.

Toim.huom. Mikäli joku ei tajunnut, edellinen kappale oli täynnä sarkasmia. Jos haluat aiheuttaa lapsellesi II-tyypin diabeteksen, rasvamaksan, psyykkisiä häiriöitä (tarkkaavaisuushäiriö, mielialan säätelyhäiriöt) ja muuta vähemmän mukavaa, sitten toki syötä juuri tuollaista törkyruokaa. Terveellinen ruokavalio lapselle (ja aikuiselle) sisältää ei lainkaan tai olemattomasti sokeria, paljon tuoreita kasviksia, vain kohtuullisesti hedelmiä, paljon hyvälaatuista lihaa ja kalaa sekä tarpeeksi rasvaa. Jos lapsi saa oireita gluteenista, niin viljatuotteet olisi hyvä jättää myös pois.

maksan tunnusteleminen

Maksa sijaitsee oikealla* puolella kylkikaaren alla, eikä sitä tunne sormin tunnustelemalla ellei se ole huomattavasti turvonnut – silloin maksan reunan voi tuntea kylkikaaren reunan alta.
* Joillakin ihmisillä on geneettinen ”situs inversus”, käänteistila, mikä tarkoittaa että sisäelimet ovat peilikuvamaisesti toisella puolella kehoa. Tällöin maksa sijaitsee vasemmalla.

karppaus painonpudotus viikossa

Ei se karppaus mikään ihmekuuri ole – jollain lähtee pari sataa grammaa, jollain kilo. Varsinkin karppauksen alussa kun nesteet lähtevät liikkeelle, voi viikkopudotus olla kahdesta kilosta ylöspäin (jotkut todella lihavat ovat laihtuneet jopa 10 kg), mutta sen jälkeen painonpudotus tasottuu.

gluteeniherkkyyden toteaminen

Syö aamulla tyhjään vatsaan jotain vehnähöttöä, esimerkiksi viipale ranskanleipää ilman päällyksiä, juo vettä päälle jos ei muuten mene alas. Tarkkaile tilannetta pari tuntia – turpoaako vatsa, alkaako pierettää, tuleeko vatsakipuja, iskeekö ripuli? Jos näitä oireita ilmenee, sinulla on gluteeniherkkyys. Kaikkia ei tarvitse esiintyä – jo yksikin on melko huolestuttava merkki.

mustat miehet ja lihavat naiset

No niitä ei ainakaan löydy täältä. Ravitsemusliikkeissä mustia miehiä sen sijaan saa suorastaan hätistää pois kimpusta.

Ehkä nämä vastaukset kohdistavat hakuja enemmänkin tänne. Lisää hakusanoja taas parin viikon päästä!

Lisää luettavaa:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter