Ajattelin kirjoittaa lyhyen päivityksen ihan vaan kertoakseni että täällä ollaan yhä, en ole jättänyt blogin kirjoittamista sikseen. Kirjoittaminen on jäänyt vähille tosin sekä jääkiekon MM-kisojen takia, mutta myös perjantaina viimein alkaneiden kuukautisten vuoksi, jotka ovat tähänastisen elämäni runsaimmat ja tuskaisimmat. Ennen vähähiilihydraattisen ravinnon aloittamista olin ollut ilman kuukautisia 105 päivää (yli kolme kuukautta) ilman mitään ulkoista syytä – en käytä mitään hormonivalmisteita – joten ainoa syy kehon oman hormonitoiminnan häiriintymiseen oli huono ruokavalio. Insuliiniresistenteillä naisilla veren testosteronitasot kohoavat ja estrogeenitasot laskevat, jolloin kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi tai jäävät pois kokonaan, kuten itselläni kävi. Runsaat testosteronipitoisuudet naisilla lisäävät myös karvankasvua epätyypillisissä paikoissa (kasvot, rinta, vatsa) ja/tai saattavat runsastuttaa jo olemassaolevaa karvotusta (jalat, kädet). Muita korkean testosteronin aiheuttamia yleisiä vaivoja ovat akne, mielialojen vaihtelu (helposti ärtyminen, kiukkuisuus), hiusten oheneminen tai lähtö miestyyppisesti (päälaelta, ohimoilta) ja hikoilun lisääntyminen.

Eilen en tehnyt oikeastaan muuta kuin makasin sohvalla ja ulisin hiljaa kivuissani. Normaalisti kuukautiseni ovat normaalihkot ja kivuttomat, mutta nyt on tuntunut lähinnä siltä kuin joku olisi avannut padot. Käytän Lunette Cynthia -kuppia johon mahtuu 0,3 dl – se täyttyy tällä hetkellä noin parissa tunnissa, ja valveillaoloajan huomioiden tyhjennyksiä tulee 6-8 päivässä, eli noin 2 dl päivässä. Toisaalta, jos kolme kuukautta on mennyt ilman vuotoa, kohdun limakalvo lienee paksuuntunut sen verran että eiköhän sitä tyhjennettävää sieltä myös riitä, mutta siinä vaiheessa kun on kolmessa päivässä vuotanut puoli litraa verta, alkaa vähemmästäkin silmissä sumentua. Kuukautiset ovat stimuloineet myös kuona-aineiden poistoa sen verran ahkerasti että vessakäynnit ovat tihentyneet, ja vaa’alla on aamuisin näkynyt niinkin alhaisia lukemia kuin 114,5 kg vaikka sivuprofiilista näkee että olen yhä turvonnut – kuukautisten loputtua en ihmettelisi vaikka vaaka näyttäisi jopa 112 tai 113 kiloa, plus desimaalit. Olen pyrkinyt ottamaan rauhallisesti, juomaan vissyä nestetasapainon ylläpitämiseksi ja syömään suht normaalisti, vaikka isot ateriat eivät olekaan houkutelleet. Vadelmat kerman ja turkkilaisen jogurtin kera menivät varsin sulavasti alas.

Vaikka nykyään onkin suosittua siirtää kuukautisia e-pillereillä eteenpäin, pidemmän päälle sitä ei kannata jatkaa  koska tyhjennysvuodon tarkoituksena on nimenomaan uudistaa kohdun limakalvo. Jos tyhjennysvuotoja on vain muutaman kerran vuodessa, saattaa se pidemmän päälle altistaa kohdunrungon syövälle kun vanha limakalvo muhii kohdussa kuukaudesta toiseen – poikkeuksena toki tietyt hormonaaliset ehkäisyvalmisteet kuten hormonikierukka, joissa hormoniprofiili on suunniteltu pitämään limakalvo ohuena koska kuukautiset harvenevat oleellisesti tai jäävät kokonaan pois.

Aiheesta toiseen – koska blogin kävijämäärä on kasvanut tasaisesti, olen siirtämässä sisällön uuteen paikkaan lähiviikkoina – puoliso tekee parhaillaan uutta sivua minulle kunhan omilta töiltään ehtii, joten en viitsi häntä hirveästi hoputtaa. Vuodatus.net ei tarjoa kaikkia niitä ominaisuuksia joita kaipaan, joten oman serverin ja soveltuvan alustan hankinta on seuraava askel ahkeran bloggaajan uralla. Myöskin www-osoite tulee muuttumaan lyhyemmäksi ja helpommin muistettavaksi. Ilmoitan täällä kyllä hyvissä ajoin kun muutto tulee, ja siirrän vanhat kirjoitukset täältä uuteen paikkaan, ettei mikään tiedonmuru mene matkalla hukkaan.

Lisää luettavaa:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter