Täysjyvätuotteet ja niiden puolustaminen tuntuvat olevan karppauksen vastustajien keskeinen teema. Päivittäisellä mediakierroksellani törmäsin Mikael Fogelholmin haastatteluun jossa hän hyökkäsi karppausta vastaan, väittäen että täysjyvät kuuluvat terveelliseen ruokavalioon. Mistä luulette keliaakikoiden saavan kuitua kun he eivät voi “tavallista” täysjyväviljaa syödä? Karppaajien kohdalla media yleensä “unohtaa” että myös kasviksista saa kuitua.

Fogelholm päästelee muutenkin suustaan sammakoita. Tässä siis lainauksia Fogelholmin väittämistä ja omia kommenttejani niihin.

Täysjyvän vaikutus terveyteen on yksi johdonmukaisimmista tutkimustuloksista mitä on. Siksi esimerkiksi proteiinipitoiset karppausleivät eivät ole luonnollinen vaihtoehto täysjyväleivän korvikkeeksi, Fogelholm korostaa.

Olen selannut yhdysvaltalaista lääketieteellistä artikkelitietokantaa PubMedia ristiinrastiin enkä ole löytänyt yhtään tutkimusta jossa aukottomasti todistettaisiin että täysjyvä on ehdottomasti terveydelle välttämätöntä. Miksi Fogelholm olettaa että täysjyväleipä on ainoa soveltuva kuidunlähde? Kun syö runsaasti kasviksia, siemeniä ja pähkinöitä, saa tarpeeksi kuitua eikä tarvitse täysjyväleipää.

Fogelholm pitää outona myös sitä, kuinka karppaajat ovat vaihtaneet kehon tarvitseman kuidun ylenmääräisen rasvan ja lihan käyttöön.

En tunne yhtään karppaajaa (itseni mukaanlukien) joka käyttäisi rasvaa ja lihaa ylenmääräisesti. Yksi helppo syy – rasva ja liha tekee kylläiseksi niin nopeasti ettei sitä pysty syömään samanlaista määrää energiamäärällisesti kuin viljatuotteita voi syödä. Keskikokoisessa (150 gr) viinerissä on 350 kaloria, ja niitä voi helposti syödä kaksikin, jolloin energiaa tulee hetkessä 700 kcal. Vertailun vuoksi – porsaan ulkofilettä pitäisi syödä puoli kiloa yhdeltä istumalta jotta päästäisiin samaan energialukemaan. Olen yli satakiloinen nainen, mutta en pysty silti syömään kuin noin maksimissaan 250 gr lihaa kerralla.

– Karppaajat korvaavat kuitupitoisen leivän voilla, eikä tämä ole terveellistä. Ihmisten pitäisi myös syödä vähemmän, mutta parempaa lihaa. Runsas lihansyönti on yksi syistä jonka on todettu olevan yhteydessä painonnousuun, Fogelholm muistuttaa.

Kuka h*lvetti syö pelkkää voita? Siltä tuo kommentti kuulostaa, vaikka tuskin Fogelholm ihan tuollaista päästäisi suustaan – toimittaja lienee muunnellut sanomisia. “Karppausleipä” Karppinen on kahdesta pahasta pienempi kun verrataan kaupan leipiin – paras vaihtoehto on leipoa omat, terveelliset karppileivät kun leivänhimo iskee. Lisäksi palatakseni edelliseen kommenttiini – miten runsas lihansyönti voi lihottaa yksinään, kun sitä ei yksinkertaisesti pysty syömään niin paljoa mitä vaaditaan jotta henkilö ylittää päivittäisen energiankulutuksensa? Varsinkin näin grillauskaudella kalorit kertyvät sivulisukkeista, kuten sokeroiduista grillauskastikkeista, perunoista ja alkoholi-/virvoitusjuomista – eivät itse lihasta.

Omituisena Fogelholm pitää myös karppauksen saamaa mediahuomiota suhteessa karppaajien oikeaan lukumäärään, sillä karppaajia Suomen väestöstä on loppujen lopuksi vain noin 2-3 prosenttia. Fogelholm mainitsee karppausinnon olevankin ilmiö lähinnä pohjoismaissa, joista näkyvintä se on ollut Suomessa.

– Netti auttaa siinä että nämä muutamat karppaajat pääsevät tutustumaan toisiinsa ja muodostamaan karppaajaryhmiä. Vielä reilu kymmenen vuotta sitten karppaus ei olisi saanut näin paljon huomiota, kuin mitä se nyt internetin kautta on saanut, Fogelholm kertoo.

Karppaajien lukumäärä kasvaa kokoajan, kun tieto leviää ja ihmiset alkavat huomata sekä läheisistään että itsestään kuinka karppaus auttaa moniin vatsavaivoihin, paino-ongelmiin, verenpaineeseen, rasvamaksaan, kolesteroliarvoihin… listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Itseasiassa Pohjoismaiden karppausbuumi sai alkunsa ensin Ruotsista, jossa sen näkyvimmin aloitti lääkäri Annika Dahlqvist, nimeämällä ruokavalionsa LCHF:ksi (Low Carb, High Fat). Sieltä se levisi norjaan, jossa muun muuassa lääkäri Sofie Hexeberg on tullut tunnetuksi. Karppaus oli Suomessa alunperin pienen piirin puuhastelua, mutta muut Pohjoismaat toivat sen suurempaan mediatietoisuuteen. Olen Fogelholmin mielestä samaa mieltä internetin merkityksestä – mutta syy lienee siinä että valtakunnallinen media on niin vahvasti pienen piirin (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Valtion ravitsemusneuvottelukunta) vaikutuksen vallassa että tv-ohjelmista ja lehdistä ainakaan Suomessa on vaikea löytää karppausmyönteistä sanomaa. Siispä tieto leviää aika pitkälti pienen piirin sisällä, ja tämä blogikin on yksi kanava välittää karppauksen myönteistä sanomaa.

Fogelholm mainitsee, että muutenkin tämän hetkisessä mediassa ilmenevässä ruokakeskustelussa nostetaan esiin epäoleellisia asioita.

– Esimerkiksi E-koodien nostaminen isoksi ongelmaksi on älytöntä. Paljon isompi ongelma on se, ettei syödä tarpeeksi vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Ihmiset syövät nyt vihannesten sijaan puolitoistakertaisesti liikaa proteiinia ruokavalioissaan, Fogelholm kertoo.

E-koodit, kuten makeutusaineet, ovat ongelma koska ne aiheuttavat niin monille ihmisille erinäisiä oireita joita he eivät välttämättä osaa yhdistää E-koodien taakse piiloutuviin lisäaineisiin. Itse kärsin pitkään toistuvista päänsäryistä samalla kun kittasin Coca-Cola Zeroa päivittäin – en uskaltanut lähteä minnekään ilman särkylääkkeitä. Valaistuminen tuli yhtenä aamuna kun olin lähdössä töihin ja join kiireessä tölkin sokeritonta Batterya (jossa siis on aspartaamia ja asesulfaami K:ta) – niin hirveää päänsärkyä en muista miesmuistiin. Koska en ollut syönyt mitään muuta samalla, tölkin sisältö oli ainoa syypää. Tämän jälkeen karsin makeutusaineet, erityisesti aspartaamin, pois ruokavaliostani – ja päänsäryt katosivat.

Vihannesten syömisen vähyydestä olen samaa mieltä, se on yleinen ongelma Matti ja Maija Meikäläisen ruokavaliossa. Fogelholmin väitteeseen proteiinin määrästä suhtaudun hieman epäillen – ihmisen kuuluukin saada noin gramma proteiinia per painokilo, minunkin siis yli 100 grammaa. Harva tuntuu saavan tuonkaan vertaa, proteiinia tuntuvat enimmäkseen tankkaavan salilla käyvät, painoja nostelevat henkilöt. Proteiinista ei ole haittaa paitsi liiallisina määrinä (eli luultavasti 2-3 kertaa tarve) – liika proteiini muuttuu sokeriksi elimistössä.

Karppauksen tai muiden ruokavalioiden tiukan noudattamisen sijaan Fogelholm suositteleekin ihmisille maalaisjärkeä syömisessä, sekä tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.

Minun käsitykseni maalaisjärjellä syömisestä on se etten syö ruokaa, joka tekee minut sairaaksi. Minulla ei ole todettu keliakiaa, silti syötyäni gluteenia saan vatsavaivoja ja huonon olon – miksi siis väkisin pakottaisin itseni syömään sellaista ruokaa? En syönyt koskaan virallisterveellisesti syödessäni niin monipuolisesti kasviksia ja eri lihatuotteita kuin syön nyt. Olen energinen, olen kyennyt jättämään mielialalääkityksen pois, painoni putoaa, en ole turvonnut. En koe että olisin joutunut erityisesti luopumaan mistään – pikemminkin luovuuteni keittiössä on kasvanut kun olen joutunut kehittelemään karppiversioita vanhoista herkuistani.

Lisää luettavaa:


2 Responses to Täysjyvätuotteet eivät ole ihmiselle välttämättömiä – pötypuhetta mediassa.

 • Karakali says:

  Uusi osoite, mutta yhtä hyvät postaukset :)

  Tuli vaan mieleen… tässähän on aina suuret rahat takana, oli kyse ruuasta, asumisesta,tms. Se että ihmiset syövät virallisterveellisesti ja kärsivät tietämättään vehnän aiheuttamasta turvotuksesta voi näiden “isojen pamppujen” kannalta olla hyvä juttu. Sillä ostaisiko kukaan näitä “ruuansulatusjugurtteja” jos söisivät karpisti? Kärsisikö kukaan silloin turvotuksesta ja “hitaasta” vatsasta? Ei varmaankaan ja silloinhan näiden kolme kertaa kalliimpien jugurttien myynti laskisi. Me miehen kanssa lähinnä nauretaan niille jugurteille, ei ihmiset kärsineet muutama vuosikymmen sitten “ruuansulatusvaisoista” niin että niihin olisi speaiaali jugua tarvinnut ostaa!!!

  Siksi kai nämä tutkiat niin hanakasti hyökkäävät karppausta kohtaan. Tukevat ruokateollisuutta. Ja miten nuo “ruuansulatusjugurtit” eroavat tavallisesta maustamattomasta jugusta? Hieno nimi ja logo? Onhan tavallisessa A-jugussakin niitä maitohappobakteereja Asidofilus-bifidus bakuja!!!

  • Rasvamaksa says:

   Surullista on että näihin “ruuansulatusjogurtteihin” on pitänyt jälkeenpäin lisätä nuo maitohappobakteerit, kun taas happamissa luomumaitotuotteissa kuten jogurtissa, piimässä, viilissä jne on terveellinen bakteerikanta ihan luonnostaan. Viiliä voi tehdä kotona itsekin sekoittamalla suhteessa 1 rkl kaupan viiliä (mieluiten punaista viiliä) + 1 dl luomumaitoa, jota ajattelin itse kokeilla tässä lähipäivinä. Ei tosiaan tarvita mitään erikoisjogurtteja suoliston tasapainottamiseen, helpompikin ratkaisu on lähempänä kuin luulisikaan.

   Veikkaan että “ruuansulatusjogurttien” takana on markkinoida nimenomaan asiaan perehtymättömille Matti ja Maija Meikäläisille helppoa pakettiratkaisua. Kaiken sen tietomäärän omaksuminen, jonka tämäkin blogi sisältää, vaatii melkoista omistautumista ja paneutumista. Suomalaisessa kuluttajassa asuu myös auktoriteettipelko – jos lääkäri ja “asiantuntija” jotain sanoo, sen täytyy olla totta – ja täten ummistetaan silmät siltä että elintarviketeollisuus on ollut mukana sanelemassa nykyisiä ravitsemussuosituksia. Minä en väitä että omat kirjoitukseni olisivat ehdoton totuus, mutta kannustan kyllä lukijoita kyseenalaistamaan asioita ja ajattelemaan itse, sekä ennen kaikkea kuuntelemaan omaa kehoaan.

   Yksi syy miksi “asiantuntijat” niin vahvasti hyökkäävät karppausta vastaan on taloudellinen – leivän kysyntä laskee kokoajan, ja maanviljelyksestä saadut tulot pienenevät samaa tahtia. Tunnettu leipomo Primula meni hiljattain konkurssiin, enkä pidä sitä täysin sattumana huomioiden mihin suuntaan ruokailutottumukset ovat muuttuneet parin viime vuoden aikana. Työttömille maanviljelijöille ehdottaisin mieluusti luomutilan pitoa, mikäli kiinnostusta on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter