Laitoin painotaulukkoon huomisen painoksi tämän päivän painon, koska huomisaamuna joudun heräilemään aikaisin lähteäkseni ajelemaan toiselle puolelle Suomea äitienpäivänviettoon (ja aikaiset aamut aiheuttavat aina turvotusta…). Mies lähtee tänään iltalennolla tapaamaan omia vanhempiaan ja hoitamaan jotain muita juttuja vanhoilla kotiseuduillaan, joten olen alkuviikon itsekseni. Välillä on ihana olla yksin kotona ja puuhailla omia juttujaan ilman että toisen läsnäolon tuntee kokoajan vierellään – mutta onhan se toisaalta ihanaa sitten kun toinen viimein tulee kotiinkin.

Paino siis laskusuunnassa viikko toisensa jälkeen vaikka en laske kaloreita enkä hiilareita. Yhtenä päivänä tosin laskin ihan silkasta mielenkiinnosta, silloin sain tulokseksi noin 1800 kaloria ja 80 gr hiilareita – hiilareita ehkä hitusen enemmän kun toivoin (pyrin pitämään 50-70 gr välissä), mutta ei mitenkään liikaa. 100 gr on meikäläiselle sopiva yläraja, ketokarpiksi en edes halaja. Huomaan kyllä lievästä päänsärystä mikäli olen syönyt liian vähän hiilareita – silloin juon reippaasti vissyä ja syön muutaman mandariinin, ja olen taas kunnossa.

Tähän blogiin tulee aika paljon vierailijoita hakusanoilla tyyliin ”karppaajan ruokavalio” ja ”karppaus ruokavalio”. Ymmärrettävästi se on varmaan kiinnostavaa miten joku voi laihtua viikko toisensa jälkeen herkutellen, näkemättä nälkää, laskematta kaloreita. Ei tarvitse ajatella ”emmä voi syödä tota kun mä oon laihiksella” tai syytellä itseään kun syö jotain ”epäterveellistä”. En itsekään muista että olisin koskaan tuntenut oloani näin rennoksi laihduttaessani. Jos selviän päivän ilman närästystä, turvotusta, päänsärkyä ja ripulia/ummetusta, tiedän syöneeni oikein. Hyvän olon rinnalla painolla ei ole merkitystä. Kolesteroliarvoni ovat jo normalisoituneet karppauksen avullla, maksa-arvon normalisoituminen on seuraava tavoitteeni. Jahka maksa-arvo asettuu tuonne viitearvon (10-40) sisälle, aion pyytää lähetteen uuteen ylävatsan ultraäänitutkimukseen jotta maksan rasvoittumisen tilanne nähdään. Toivottavasti silloin Rasvamaksakin on pelkkä… Maksa! Pitäisikö pistää blogin nimi vaihtoon tulevaisuudessa? En viitsi, minulla on jalo tavoite tehdä kaikista Suomen rasvamaksapotilaista hoikkia ja terveitä. Ehkä se on sulaa hulluutta, mutta haluan tuntea blogini olevan hyödyllinen ja tarpeellinen.

Palataanpa siis ruokavalioon – mitä syön päivittäin? Kuten sanottua, en laske mitään, joten voin kyllä kertoa tässä mitä syön ja laittaa arvioidut (kun en kerran punnitse ruokiani – neuroottista hommaa sellainen!) ruokamäärät ja niiden  hiilarit/kalorit, jos jotakuta kiinnostaa. En voi olla painottamatta tätä yhä enemmän – laihtuakseen vähähiilihydraattisella ruokavaliolla ei tarvitse laskea kaloreita tai punnita ruokiaan. Joku kaloriteorian kannattaja varmaan tulee ruoskimaan minua kuin kirkko Galileita aikoinaan, mutta en usko kaloriteoriaan, koska ihmiset eivät liho ja laihdu samaan tahtiin vaikka he söisivät saman määrän kaloreita. Tästä kirjoitinkin aikaisemmassa postauksessa myös. Enemmän uskon siihen että laihtumistamme tai lihomistamme säätelee eniten hormonitoimintamme, pääasiassa insuliini. Alhainen insuliini (liittyy ruuan alhaiseen hiilihydraattimäärään ja veren alhaiseen glukoosipitoisuuteen) saa kehomme käyttämään tehokkaammin varastorasvojamme hyödyksi – meidän ei tarvitse saada ravinnosta niin paljon energiaa, kun keho tietää että se voi paikata kalorivajeen omista varastoistaan. Runsashiilihydraattinen ruokavalio vastaavasti ohjaa kehon ajattelemaan että ainoa käytettävä polttoaine on hiilihydraatti, ja kun maksan hiilihydraattivarastot on käytetty, verensokeri romahtaa, ja sitten pitää syödä taas lisää hiilareita että elimistö jaksaa eteenpäin. Uskon itse että keho ohjaa sinut automaattisesti syömään sen verran kuin ”geneettinen ihannepainosi” on – itse arvioisin oman ”ihannepainoni” olevan jossain 60-70 kilon välissä, luultavasti noin 68 kg. 30-vuotias, pituiseni (168 cm) 68-kiloinen nainen kuluttaa kevyellä aktiivisuudella noin 1900 kcal, mikä kuulostaa suurinpiirtein siltä kalorimäärältä mitä olen syönyt laskematta kaloreita. Olen roteva, en ole koskaan ollut linnunluinen missityyppi edes lapsuudessa kun olin vielä normaalipainoinen.

Päiväni alkaa yleensä lasillisella mehua (noin desi sokeroimatonta greippimehua, joko kaupan tai itsepuristettua + loppulasi täytetään vedellä tai vissyllä), joka yleensä saa aikaan sen että suolen liikehdintä aktivoituu ja vessaan on asiaa. En usko että greipissä itsessään on mitään laksatiivista vaikutusta, ehkä se lähinnä on se neste. Mehulasillisen kanssa yleensä nakertelen palasen Koskenlaskijaa, muutaman kirsikkatomaatin ja syön kaksi keitettyä munaa. Jälkiruuaksi kaksi palaa 70% prosenttisuklaata.

Aamupala:

1 dl Valio Greippimehu + vissyä = 36 kcal, hh 8 gr
20 gr Koskenlaskijaa = 56 kcal, hh 0 gr
60 gr kirsikkatomaatteja = 14 kcal, hh 2 gr
2 keitettyä kananmunaa = 286 kcal, hh 0.6 gr
2 palaa Fazer Thin Dark 70% = 106 kcal, hh 6.6 gr

Aamupala: 498 kcal, hh 17.2 gr

(Välihuomautus: Kaikki painot jne ovat todellakin arvoituja, koska kuten aiemmin sanoin, en punnitse koskaan ruokiani – ei tarvitse! ;))

Lounas:

100 gr kaalia = 24 kcal, hh 4.1 gr
50 gr villirucolaa = 14 kcal, hh 1 gr
125 gr pilkottuja kirsikkatomaatteja = 25 kcal, hh 4.4 gr
100 gr kuutioitua cantaloupe-melonia = 20 kcal, hh 4.1 gr
50 gr parmesanlastuja = 194 kcal, hh 0 gr
250 gr paistettuja broilerin maustamattomia fileesuikaleita = 275 kcal, hh 0 gr
3 rkl Creme Bonjour Valkosipuli & Yrtit = 63 kcal, hh 1 gr

Lounas: 615 kcal, hh 14.4 gr

Päivällinen:

2 isoa herkkusientä (180 gr) = 23 kcal, hh 0.5 gr
120 gr Koskenlaskijaa = 336 kcal, 0 gr
4 siivua pekonia = 324 kcal, hh 0 gr
50 gr kaalia = 12 kcal, hh 2 gr
60 gr kirsikkatomaatteja = 14 kcal, hh 2 gr
3 rkl Creme Bonjour Valkosipuli & Yrtit = 63 kcal, hh 1 gr
50 gr tomaatteja = 10 kcal, hh 1.7 gr
50 gr kesäkurpitsaa = 8 kcal, hh 1.3 gr
50 gr munakoisoa = 9 kcal, hh 1.6 gr
50 gr paprikaa = 12 kcal, hh 2.1 gr
2 tl voita = 102 kcal, hh 0.1 gr

Päivällinen: 913 kcal, hh 12.3 gr

Koko päivän syömiset: 2026 kcal, hh 43.9 gr

Itseasiassa todellinen määrä on pienempi koska päivällisestä jäi meikäläiseltä syömättä osa, mutta en alkanut arvioida paljonko se oikeasti syöty määrä oli – arvioni siitä noin 1900 kcal päiväsyömisistä piti aika hyvin paikkansa. Jos joku ihmettelee päivällisen ainesosaluetteloa, menussa oli isoja herkkusieniä täytettynä Koskenlaskijalla ja käärittynä pekoniin (paistetaan uunissa folioon käärittynä), kaalitomaattisalaattia ja kasvisnyyttejä (tomaatti, kesäkurpitsa, munakoiso, paprika) joiden päällä myöskin Koskenlaskijaa ja hitusen voita.

Muutamia huomioita omista syömisistäni verrattuna ns. virallisterveellisiin suosituksiin – syön tosiaan vain kolmesti päivässä, ja silloinkin syömisilläni on 4-6 tunnin väli. En tahallani venytä syömisväliä, mutta en syö ellen tunne itseäni nälkäiseksi. Joskus tosin joudun ”pakottamaan” itseni syömään kun pää tuntuu vähän kevyeltä ja olen unohtanut syödä, kun on ollut niin paljon muuta tekemistä – energiaa piisaa! Virallisterveelliset ”syö 5-6 kertaa päivässä, sopiva ateriaväli on 3h” ravintosuositukset perustuvat ainoastaan siihen että virallisterveellinen ruokavalio koostuu enimmäkseen hiilihydraateista, ja hiilarit tunnetusti eivät pidä pahemmin nälkää. Kun syö tarpeeksi lihaa ja rasvaa, keho sulattelee sitä pidemmän aikaa – verensokeri pysyy tasaisena eikä laske liian alas, jolloin näläntunnekaan ei seuraa niin helposti. Antropologien mukaan muinaiset metsästäjä-keräilijät eivät syöneet aamulla mitään, vaan metsästivät päivän ja sitten illalla mässäilivät saaliilla koko heimon kesken. Illan juhla-ateriasta ylijäänyt energia kantoi täten myös seuraavan aamun ja päivän yli. Tähän ajatusmalliin perustuu muun muuassa Ori Hofmeklerin kehittämä The Warrior Diet, mikä on ihan mielenkiintoista luettavaa.

Josta tulikin mieleeni – taitaakin olla lounasaika! Lisää luettavaa taas huomenna. Jättäkää kommentteja, vastaan mielelläni – oli sitten ruusuja tai risuja. Myös juttuehdotuksia saa jättää!

Lisää luettavaa:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter