Tässä postauksessa keskitytään nimenomaan ylipainon myötä kehittyneeseen rasvamaksaan, vaikka rasvamaksa on yleinen myös alkoholisteilla.

Rasvamaksa

Rasvoittuneen maksan ja normaalin maksakudoksen ero

Mikä on rasvamaksan määritelmä?

Rasvamaksalla tarkoitetaan nimensä mukaisesti rasvoittunutta maksaa. Rasvoittumisen rajana pidetään 5-10% maksan painosta – sen ylittyessä voidaan jo puhua rasvamaksasta. Maksan rasvoittumista on vaikea havaita ulkoisesti ellei maksa ole rasvoittumisen myötä turvonnut moninkertaiseksi – tällöin puhutaan hepatomegaliasta, jolloin maksa voi painaa jopa 4-6 kiloa (normaali paino 1-1,5 kiloa). Turvonneen maksan voi käsin tunnustelemalla tuntea oikealla puolella kylkikaaren reunan alta.

Kaikille ylipainoisille ei rasvamaksaa välttämättä kehity, mutta on arvioitu että noin 70-80 %:lla vyötärölihavista on rasvamaksa (normaalipainoisilla esiintyvyys on 10-20%), joko tietämättään tai todetusti. Muita rasvamaksalle altistavia tekijöitä ylipainon lisäksi ovat yli 50 vuoden ikä, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli – jossain määrin myös elintavat, kuten tupakointi, stressi ja jatkuva univaje.

Ensimmäinen merkki rasvamaksan kehittymisestä on yleensä kohonnut S-ALAT (alaniiniaminotransferaasi) -arvo, joka osoittaa mahdollisen maksavaurion. Normaali S-ALAT viitearvo on miehillä 10-70 U/l ja naisilla 10-45 U/l. Paras tapa osoittaa rasvamaksan olemassaolo verikokeiden lisäksi on ylävatsan ultraäänitutkimus, jolla voidaan todeta maksan rasvoittuminen.

Rasvamaksa johtaa hoitamattomana paljon vakavampiin sairauksiin, kuten maksatulehdukseen, maksakirroosiin ja maksasyöpään. Rasvamaksan olemassaolo alistaa myös II-tyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien synnylle. Rasvamaksan tehokkain hoitokeino on laihdutus – kun vyötärölihavuus vähenee, rasva katoaa maksasoluista ja maksa-arvot laskevat normaaleiksi. Myös fruktoosin poisjättäminen ruokavaliosta vähentää maksan rasvoittumista.

Miten rasvamaksaa hoidetaan?

Maksa ei ala rasvoittua itsekseen, vaan on seuraus huonosta ruokavaliosta. Valitettavasti virallinen ruokavaliosuositus rasvamaksan hoitoon suosittelee runsaasti hiilihydraatteja ja vain vähän rasvaa – eli juuri niitä ruokia joiden myötä vyötärölihavuus ja maksan rasvoittuminen saivat alunperin alkunsa. Rasvamaksan syntyyn liitetään hyvin vahvasti insuliiniresistenssi ja metabolinen oireyhtymä – mutta toisin kuin luullaan, rasvoittunut maksa ei aiheuta insuliiniresistenssiä – vaan insuliiniresistenssi aiheuttaa rasvamaksaa. Insuliiniresistenssi (josta lisää myöhemmissä postauksissa) syntyy, kun insuliinin toiminta kehossa häiriintyy verensokerin ollessa jatkuvasti koholla. Mikä sitten kohottaa verensokeria? Hiilihydraatit, erityisesti sokeri ja tärkkelys. Tämän vuoksi runsashiilihydraattinen ravintosuositus on omiaan vain pahentamaan tilannetta rasvamaksasta jo kärsivillä.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on todettu tehokkaaksi tavaksi hoitaa rasvoittunut maksa terveeksi, sillä kehon siirtyessä käyttämään varastorasvojaan polttoaineena ravinnosta saatavien hiilihydraattien sijasta, vähenee myös sisäelimiä ympäröivä (viskeraalinen) rasva sekä maksan soluihin kertynyt rasva. Jotta maksalla olisi tarpeeksi energiaa alkaa muodostaa glukoosia varastorasvoista, täytyy sen ensimmäisenä polttaa rasva itsestään.

Noin 10% painonpudotuksella hyvin ylipainoisilla (120-kiloisella siis 12 kilon pudotus) on havaittu olevan selvästi parantava vaikutus S-ALAT -arvon paranemiseen.

Lisää luettavaa:


4 Responses to Rasvamaksa on hoidettavissa ruokavaliolla

 • Suski says:

  Hei “rasvamaksa” :) Todella hyvät sivut ! Ajatuksia herättäviä ja toivoa paremmasta. Iselläni juur todettu
  rasvamaksa ! Tsemppiä sinulle jatkossakin :)

  • Rasvamaksa says:

   Ensimmäinen neuvo: eliminoi kaikki fruktoosi ruokavaliostasi, koska se on suurin syypää rasvamaksan syntyyn. Ei siis enää mitään teollista ruokaa jonka tuoteselosteessa lukee “tärkkelyssiirappi”, “glukoosisiirappi”, “glukoosi-fruktoosisiirappi” tai muuta vastaavaa. Kyseistä ainetta on eniten virvoitusjuomissa, irtokarkeissa, leivonnaisissa ja muissa makeutusta vaativissa teollisissa ruoka-aineissa. Parhaiten siltä välttyy valmistamalla ruuan mahdollisuuksien mukaan alusta alkaen itse, puhtaista raaka-aineista. Tsemppiä tervehtymiseen :)

 • Raija Kuusto says:

  Kuinka on ruisleivän kanssa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Twitter